BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,56
ALTIN 3.022,77
HABER /  MEDYA

Çözüm süreci rüzgârı dizileri de etkiledi

Çözüm süreci yeni dönemde dizi piyasasını da etkiledi. 5 yeni dizi Kürt'e Kürt olarak bakma, bölgenin yeni halini de yansıtma iddiasıyla reyting yarışına hazırlanıyor.

Abone ol

Çözüm süreci yeni dönemde dizi piyasasını da etkiledi anlaşılan. Dizilerde 'şivesiyle' komedi unsuru olan veya 'Muro' gibi karikatürize edilen Kürt tipi dönemi bitiyor.

Radikal'den Bahadır Özgür'ün haberine göre, 5 yeni dizi, merkezinde aşk olsa da yan öyküleri ile Kürt'e Kürt olarak bakma, bölgenin yeni halini de yansıtma iddiasıyla reyting yarışına hazırlanıyor.


Mardinli vatandaş: Kestiiik!!!

Yönetmen: Sen kim oluyorsun kardeşim?

Mardinli vatandaş: Kestik kardeşim kestik.

Yönetmen: Niye?

Mardinli vatandaş: Çünkü buraları yanlış anlatıyorsunuz? Şu oyuncuların üzerindeki kıyafetler ne?

Yönetmen: Yöresel kıyafetler.

Mardinli vatandaş: Yahu bunlar bizim bin yıllık folklorik kıyafetlerimiz. Peki şu silahlar ne?

Yönetmen: Film icabı kullandığımız keleşler.

Mardinli vatandaş: Sen şimdi caddelerde bırak adamın elinde keleşi, şöyle ufacık bir çakı bile gördün mü?

Yönetmen: ?!?!

Mardinli vatandaş: Öyle taaa İstanbullar’da Cihangir’de kafe barlarda oturup yazmakla sanat ol-mu-yor.

Bu diyalog, şu sıralar Fox TV’de yeni sezonda yayınlanacak Boyut Film’in yapımcılığını üstlendiği Mahsun Kırmızıgül’ün yeni dizisi Kadim Dostum’un fragmanından alındı. Dizi tutar mı bilinmez ama sadece yukarıdaki diyalog bile televizyonun popüler coğrafyasında ‘çözüm süreci’ rüzgarlarının esmeye başladığının bir işareti. Zira, sadece Kadim Dostum değil, Kürt illerinde çekilen veya Kürt sorununa öyle veya böyle bir ucundan göndermede bulunan yapımlar birbiri ardına geliyor...

DİZİLERDE KÜRT, HİÇ KÜRT OLMADI

Türkiye ’nin dizi tarihinde Kürt karakterler bugüne kadar genelde ya ‘şive’ komedisi unsuru olarak kullanıldı ya da Kurtlar Vadisi’nin ‘Muro’su gibi öyküsüz, derinliksiz, tuhaf bir karikatür olarak yer aldı. Kürtçe’nin ilk kez açıktan kullanıldığı, hatta ilk kez özbe öz bir Kürt kentinde, Diyarbakır'da, çekilen dizi AVT’de iki yıl yayınlanan Sıla’ydı. 2006’da Cansu Dere’nin başrolünü oynadığı Sıla, hem Kürtçe kullanımının yoğunluğu hem de İstanbul ’lu bir Kürtün ata topraklarına gidip kendi kimliğini keşfetme serüveniyle dizi tarihinde bir kırılmaydı. Ama gerçekten kırılmaydı. Çünkü siyasi ortamın müsaitsizliğinin üzerine bir de milliyetçi cephenin aşırı tepkisine maruz kaldı.

‘KÜRT ÇOCUKLARINA TÜRK DİZİLERİ İZLETMEYİN’

Sıla’dan bu yana da Kürt; Kürt demeden şivesi ve elindeki keleşiyle, ağalık-töre-çocuk gelin sorunlarıyla dizilerde yer aldı hep. Nitekim bu durum karşı reaksiyonu da getirdi. 2012’de Özgür Gündem gazetesinde Türk dizileri üzerine sert bir tartışma başlatıldı. “Tırki diziler (Türkçe diziler) çocuğumuzu zaman ayarlı yapar mı?” başlığıyla yayınlanan yazıda dizilerin Türk aile yapısına uygun olduğu, ‘Kürt’ karakterlerin karikatürize edildiği, bu nedenle de Kürt çocuklarına izletilmemesi tavsiye edildi. Yazıda diziler isim verilerek şöyle tarif edildi: “Arka Sokaklar, Akasya Durağı, Adını Feriha Koydum, Sakarya Fırat, Yahşi Cazibe, Alemin Kralı, Tek Türkiye, Kurtlar Vadisi, Sihirli Annem, Bez Bebek, Dedemin Dolabı, Çocuklar Duymasın, Sır Kapısı, Farklı Boyut.”

REYTİNG YARIŞINA ÇÖZÜM SÜRECİ DE KATILDI

Oysa şimdi siyasette son iki yıldır tüm sorunlarına rağmen devam eden ve hükümetin de ısrarla arkasında durduğu çözüm süreci yeni dönemde dizilere de yansıyor artık. Ve, ‘reyting eşittir vasata seslenmek’ formülünün acımasızca işlediği dizi sektörü bile bu siyasal iklimden etkilenmeye başlamışsa eğer, çözüm süreci bir şekilde toplumsal yapıyı da değiştiriyor demektir.
Henüz kimi proje aşamasında olan, kimi çekilmeye başlamış yeni sezon dizilerinde bakalım Kürtler bu sefer nasıl yer alacak? İşte yenilerden bir kaç örnek:

AŞKIN DİLİ YOK

“Aşkın Dili Yok” adlı dizide Deniz Çakır, Kürt bir avukat rolüne hayat verecek. Kanalı henüz netleşmeyen dizinin çekimleri Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapılacak. Çakır’la başrolü Yiğit Özşener paylaşacak. Özşener, bölgeye tayin olan savcı karakterini oynayacak. Yönetmen koltuğuna Aydın Bulut’un oturacağı dizi, Güneydoğu bölgesinin sorunlarını da ekrana taşıma iddiasında.

deniz-cakir.jpeg 

AŞKTAN KAÇILMAZ

“Aşktan Kaçılmaz” eylülde Star TV ekranlarında başlayacak. Başrollerini Berk Oktay, Pelin Akil, Ceren Hindistan ve Çağdaş Onur Öztürk gibi isimlerin paylaşacağı dizinin çekimleri de başladı. Yapımcılığını Erler Film’in üstleneceği dizi İstanbul – Mardin arası bir aşkın öyküsünü anlatıyor.

asktan-kacilmaz.jpeg 

EMANET

Yönetmenliğini Nisan Akman’ın, senaryosunu Sergin Akyaz’ın yazdığı ‘Emanet’ belki de senaryosu çok şey vadeden yapımlardan. Orta Anadolu’da bir yüzbaşının, birini öldürdükten sonra vicdan azabı çekmesi ve öldürdüğün adamın Vanlı nişanlısını bulmak için Van’a gitmesini ve ona aşık olmasıyla gelişen olayları anlatıyor.

emanet.jpeg

KADİM DOSTUM

Çekimleri Mardin’de başlayan Kadim Dostum bir komedi dizisi. Almanya’dan Mardin’e uzanan eğlenceli bir aşk hikayesini konu alan yapım, aynı zamanda Mardin’de son kalan iki telkari ustası ailenin çekişmesini de anlatıyor.

PİRAYE

Henüz proje tam netleşmese de aslında uzun süredir Limon Yapım’ın gündeminde olan ve Canan Tan’ın ”Piraye” adlı romanından uyarlanacak dizi, evlenip Diyarbakır’a yerleşen Piraye hanımın yaşadıklarını konu alıyor.