BIST 9.916
DOLAR 35,00
EURO 36,61
ALTIN 2.967,33
HABER /  GÜNCEL

'Çözüm süreci' paketi meclise sunuldu

Hükümet, 'çözüm sürecini' yasal çerçeveye oturtmak amacıyla hazırladığı tasarıyı TBMM Başkanlığı'na sundu.

Abone ol

Hükümet, 'çözüm sürecini' yasal çerçeveye oturtmak amacıyla hazırladığı tasarıyı TBMM Başkanlığı'na sundu.

'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'na göre Bakanlar Kurulu, 'çözüm sürecine' ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olacak.

'Çözüm sürecinde' görev alanların cezai sorumluluğu olmayacak.

Silah bırakan örgüt üyeleriyle ilgili madde

6 maddeden oluşan tasarının amaç ve kapsamı, 'terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esaslan düzenlemek' olarak belirtildi.

'Uygulama, izleme ve koordinasyon' başlığı altında, hükümetin, 'çözüm süreci' kapsamında yürüteceği çalışmalar şöyle sıralandı:

"Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirleyecek."

"Gerekli görülmesi halinde, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verecek ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirecek."

"Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak."

"Bu kanun kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlayacak. "

"Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izleyecek ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak."

"Gerekli mevzuat çalışmalarını yapacak."

'Süreçte' görev alanlara yasal zırh

Tasarının 'yetki ve sekretarya' bölümünde 'Bakanlar Kurulu çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkilidir' deniyor.

'Süreç kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetlerininse Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütüleceği' belirtiliyor.

Tasarının 'kararlar ve yerine getirilmesi' bölümünde ise "Bu kanun kapsamında verilen görevleri yerine getiren kişilerin hukuki, idari veya cezai sorumluluğu olmaz" ifadesine yer veriliyor.