BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Çözüm Süreci paketi Komisyon’da

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Çözüm Süreci” tasarısının siyaset Meclis iradesini devreye sokarak, siyasetin önünü açıcı, siyaset alanın...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Çözüm Süreci” tasarısının siyaset Meclis iradesini devreye sokarak, siyasetin önünü açıcı, siyaset alanını genişletici bir özellik taşıdığını belirterek, “Sürecin olgunlaştığını düşünüyoruz. Sürecin olgunlaşması nedeniyle bu ‘çerçeve yasa’ ortaya çıktı. Sürecin ilerletilmesi, zamanında etkili ve koordineli bir şekilde hareket edilmesi için bu gerekli” dedi.
Hükümet’in Meclis’e sevk ettiği ve terörle mücadele kapsamında hazırladığı 6 maddelik “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı” İçişleri Komisyonu’nda tartışmayla başladı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, tasarı görüşmelerinin başında usul tartışması açtı.
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, İçişleri Komisyonu’nda tarihi bir toplantının yapıldığını kaydederek, “Bu toplantının önemsenmesi, Türkiye’nin geleceği, aydınlık yarınları açısından değerlendirilmesini hepinizden istirham ediyor. Hepinizin katkısını bekliyoruz. Türkiye’deki 100 yıllık sorundan kurtuluşun arifesinde, ayağımıza pranga teşkil eden temel sorunlarımızı çözme kabiliyetine haiz bir ülkeyiz. Toplumsal bütünleşmeyi sağlayalım diyoruz, ötekileştirmeyelim. Bu ülkede yaşayan her bir vatandaşın hakkı, hukuku, eşitliği adına, birliği ve kardeşliği adına toplumsal bütünleşme adına ve bunun aynı zamanda devlet politikasına dönüşmesi adına son derece önemli bir tasarı” şeklinde konuştu.
Aydın, tasarının usul açısından bir sıkıntı olmadığını ve tartışmaları yerinde bulmadığını belirtti.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, söz konusu tasarının Oslo’da başladığını, şeref laflarının dolaştığını ve gelinen noktada terör örgütü PKK’nın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaptıklarını anlattı. MHP’li Bal, bu tasarının anayasanın başlangıç hükümlerinin tamamına, hukuk devleti hükmüne, ülkenin bölünmez bir bütündür ifadesine, egemenlikle ilgili hükümler başta olmak üzere birçok maddeye aykırı olduğunu öne sürdü. Bal, bu sebeple tasarının görüşülemeyeceğini savundu.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİ BAŞARIYA ULAŞTIRARAK BU YAKICI SORUNU DA GERİDE BIRAKACAĞIZ”
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, komisyonda yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetlerinin, ülkenin istikrarı ve gelişmesi önündeki en ciddi engellerden birisini oluşturan terör meselesini ve altında yatan sorunları ülke gündeminden çıkarmak için işbaşına geldiği 2002 yılından bu yana kararlı ve cesur bir yaklaşım sergilediğini söyledi. Bu süreçte riskler üstlendiklerini belirten Atalay, özgürlükler için güvenlikten, güvenlik için özgürlükten vazgeçmediklerini dile getirdi. Atalay, şunları kaydetti:
“Bugünden geriye bakıldığında ülke ve millet olarak ne büyük mesafeler aldığımız ve çözümü hayal bile edilemeyen sorunları ülke gündeminden bir bir nasıl çıkardığımız açık bir şekilde görülmektedir. İnşallah çözüm sürecini başarıya ulaştırarak, ülke ve millet olarak bu yakıcı sorunu da geride bırakacağız. Ülkemizin ve insanımızın enerjisini, bölgesinde ve dünyada örnek gösterilen bir Türkiye için harcayacağız. Çözüm süreci, ülkemizin on bir yıllık demokratikleşme ve normalleşme birikimi üzerine inşa edilmiştir. Bu süreç, sayın Başbakanımızın 2005 yılındaki Diyarbakır konuşması ile işareti verilen paradigma değişiminin ve 2009 yılında bir devlet politikası olarak başlatılan Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’nin devamı niteliğindedir.”
Çözüm sürecinin amacının terör ve şiddeti sona erdirmek, söyleyecek sözü olan herkesin her türlü düşüncesini özgürce ifade etmesini ve özgürce siyaset yapabilmesini sağlamak olduğunu ifade eden Atalay, kamuoyunun büyük desteğiyle ortaya çıkan provokasyonların aşıldığını kaydetti.
Teröristlerin silahlarının bırakması ve bunlara devletin de gereken desteği vermesi için çalıştıklarını anlatan Atalay, konunun partiler üstü milli bir mesele olarak ele alınmasını istedi. Tasarının Meclis iradesini devreye sokarak, siyasetin önünü açıcı, siyaset alanını genişletici bir özellik taşıdığını vurgulayan Atalay, çözüm süreci sayesinde akan kanın durduğunu ve anaların gözyaşının dindiğini kaydetti.

“SÜRECİN İLERLETİLMESİ İÇİN BU TASARI GEREKLİ”
Atalay, 10 yıllardır beklenen normalleşme görüntülerinin ortaya çıktığını ve amacın bunun kalıcı hale gelmesi olduğunu belirterek, bölge insanının normal bir hayatı yeni yaşamaya başladığını söyledi. Atalay, anaların protestolarının çözüm süreci sayesinde ortaya çıktığını kaydederek, çok yönlü, çok boyutlu, çok amaçlı bir strateji üzerinde çalışmaya devam ettiklerini dile getirdi. Sürecin olgunlaştığını belirten Atalay, sürecin olgunlaşması nedeniyle bu ‘çerçeve yasa’nın ortaya çıktığını anlattı. Atalay, sürecin ilerletilmesi ve zamanında etkili ve koordineli bir şekilde hareket edilmesi için bunun gerekli olduğunu ve siyasi bir talep olduğunu vurguladı. Sürecin devamının garantisi açısından da tasarının önemine dikkat çeken Atalay, tasarının içeriği hakkında bilgi verdi ve çerçeve yasa olduğuna vurguladı.
(İHA)