BIST 9.643
DOLAR 34,63
EURO 36,46
ALTIN 2.930,75
HABER /  DÜNYA

ÇÖZÜM SÜRECİ EKONOMİYİ DE OLUMLU ETKİLEDİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çözüm sürecinin ekonomiye olumlu etki ettiğini ve bunun meyvelerini hemen görmeye başladıklarını kaydetti.<br...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çözüm sürecinin ekonomiye olumlu etki ettiğini ve bunun meyvelerini hemen görmeye başladıklarını kaydetti.
Bakan Çağlayan, Sapanca’da gerçekleştirilen ’2023 Hedefinde Türkiye Vizyonu Çalıştayı’ sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Çözüm sürecinde yaşanan gelişmelerin ekonomiyi oldukça iyi etkilediğini kaydeden Bakan Çağlayan, "Çözüm süreci Türkiye’nin kat etmesi gereken bir mesele. Keşke yıllar önce başka hükümetler, başka liderler AK Parti’nin gösterdiği kararlılığı gösterebilseydi. Halkın desteği giderek artıyor. Bilhassa Akil İnsanlar olumlu tepkiler alıyorlar. Ümit ediyoruz ki bu yolda Türkiye yoluna devam edecek. Bu işin ekonomik getirisi de fazla olacak. Teşvik uygulama genel müdürlüğü benim bakanlığıma bağlı. Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapıldı. Çok önemli gelişmeler oluyor. Diyarbakır’da, Şanlıurfa’da, Bitlis’te aşağı yukarı 15 ilde gerek teşvik belgesinin gerek istihdam sayısının arttığını görüyoruz. Bu sene Bingöl’deki sabit yatırım artışı geçen yıla göre 5 bin kat arttı. Diyarbakır’da 10 kat istihdam arttı. Çözüm süreci konuşulmaya başladığından beri yatırımcılar bu bölgelere akın ediyor. Tek başına sürecin siyasi boyutunun yanı sıra ekonomik boyutunun da buna destek vermesi gerekiyordu. Bu süreç barış sürecinin yanında bir de kardeşlik boyunda ilerliyor. Bunlar Türkiye açısından son derece önemli gelişmelere sahne oluyor. Ekonomi bundan memnun. Yurt dışındaki yatırımcılar Türkiye’ye yatırımlarını yeniden gözden geçiriyorlar. Terör ve güvenlik nedeniyle çekinceleri vardı. Raflara kalkan yatırım planları yeniden hayata geçiriliyor. Bundan kazanan Türkiye Cumhuriyeti olacaktır" dedi.

KOÇ GRUBUNA ELEŞTİRİ
Mustafa Koç’un ’yerli otomobil ticari intihar olur’ sözleri üzerine açıklamalarda bulunan Bakan Çağlayan, Koç Holding ve diğer holdinglerin marka değerlerinin artmasının Türkiye’nin marka değerinin artması sayesinde olduğunu hatırlatarak, büyük holdinglerin bu ülkeye karşı manevi sorumlulukları olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, “Türkiye ile ilgili planlarını gözden geçirenler var. Her ne kadar bir arkadaşımızın açıklamasının basına yansımasına rağmen. Bakın ben orada yoktum, 3 gündür de bir yalanlama gelmedi. Bugün Koç grubu, Türkiye Cumhuriyeti sayesinde Koç olmuştur. Sen yapmayacaksan kenara çekil, başka babayiğitler çıkacaktır. En basit itibariyle söylüyorum. Volkswagen bugün Türkiye için yatırımlarını gözden geçiriyor. Türkiye mi yoksa Polonya mı diye biz de onlarla görüşmeler yapıyoruz. Mesele şudur; neden Türk markası? Adının Ali-Veli olması önemli değil. Türkiye bugün bunu yapabilecek güce ve yetkinliğe sahiptir. Bunu 10 yıl önce bir başbakan söylese insanlar gülüp geçerdi. Bugün dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz. Bunu neden yapamayalım. Bizim arayışımızda ki temel sebep; şu bizim ülkemizdeki otomotiv sektörü hamallık yapıyor. Motorlar dışarıdan geliyor. Türkiye’ye lisans veren firmalar Türkiye’ye hamallık görevini vermiş. Problem şu, Türkiye’deki şirketlerin göbek bağı var. Bu göbek bağlarının kesilmesi gerekiyor. Bugün dünyanın büyük devlerine tasarım yapan Türkler var. Sektör buna hazır. Ana sanayi de buna hazır. Bunlar duygusallıkla olmaz. Otomotiv sektörü rekabet nereye giderse oraya gider. Bugün en iyi teşvikler bizde. Burada yapmak istediğimiz milletimizin özgüvenini artırmak, bu imkanı potansiyele dönüştürmek. Yüzde 85’ini yapabilecek potansiyelimiz var. Bugün Sayın Koç’un firmaları en verimli firmalar oldu dünyada. Neden? Türk işçisi, Türk mühendisi özveriyle çalışıyor. Un var, şeker var, yağ var. Helvayı yapacağı bekliyoruz. Bunu yapmak istemeyenler de kenara çekilsin moral bozmasın. Bugün şirketlerinizin değerinin artması bu ülkenin marka değerinin artması ile olmuştur. Şirketimiz kendilerini keramet zannetmesinler. Bunların değeri artıyorsa Türkiye Cumhuriyeti sayesinde artıyor. Herkes özellikle büyük firmalarımızın bu ülkeye karşı, bu ülkenin insanlarına karşı sorumlulukları var. Bunu unutmasınlar. Yapamayacaklarsa geçsinler kenara gölge etmesinler” diye konuştu.
(İHA)