BIST 9.976
DOLAR 34,09
EURO 38,05
ALTIN 2.836,12
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çorum'da ayakkabı köyü projesi

Çorum'da 7 bin 500 kişiye iş imkanı sağlaması beklenen Türkiye'nin ilk ayakkabı köyü için ilk adım atıldı.

Abone ol

Çorum Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulacak olan Ayakkabı Köyü'nün arsa tahsisi için protokol imzalanacak. İlk olarak bu yıl içinde üretime geçecek olan entegre tesisin tamamı 2015'de bitirilecek.

Ayakkabıcılar Derneği (AYAD) ve Hangar Ayakkabı tarafından Çorum'a kurulacak Türkiye'nin ilk Ayakkabı Köyü için çalışmalar sürüyor. 130 bin metrekarelik bir alana yapılacak olan ve tamamı 5 yıl içinde bitecek olan Ayakkabı Köyü için 13 Nisan Salı günü arsa tahsis sözleşmesi imzalanacak. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nde yapılacak olan imza törenine Vali Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, ÇOSİAD yönetim kurulu üyeleri ile Hangar Ayakkabı yetkilileri katılacak.

Yapılacak olan yatırım hakkında açıklamalarda bulunan Çorum Valisi Mustafa Toprak, firmaya 130 bin metrekarelik bir alanın tahsis edildiğini söyledi. Firma tarafından bu yıl içinde ilk olarak 8 bin metrekare kapalı alana sahip bir tesis inşa edileceğini ifade eden Toprak, toplamda 63 bin metrekarelik kapalı alana sahip entegre tesisin 2015 yılına kadar bölüm bölüm tamamlanacağını kaydetti.

Tedarikçi firmalarında yapılacak olan tesis içinde yer alacağının planlandığını belirten Toprak, "Fabrikanın bu yıl içinde 500 işçi ile ilk üretime geçmesi bekleniyor. Firma yetkilileri 6 yıl içinde 7 bin 500 kişiye iş imkânı sağlayacaklarını söylüyor. 3 bin 500'ün üzerinde işçiyi istihdam etmeyi taahhüt ettikleri için arsa bedelsiz olarak verildi. 1 Eylül 2010 tarihine kadar bu karar tüm yatırımcılar için geçerli. Bu sene 500 kişiyi istihdam etmeleri önemli. Eylül ayında üretime geçmeyi düşünüyorlar. Firma Çorum'dan Karadeniz'e ve İç Anadolu Bölgesine açılmayı hedefliyor. Böyle bir yatırım Çorum'da istihdamın artırılması adına çok önemli." dedi.

Yapılacak olan yatırımın Hükümet'in teşvik tedbirlerinin Anadolu'ya yayılmasının bir sonucu olduğunu vurgulayan Vali Toprak, Çorum'un 3. teşvik bölgesinde yer aldığını ve bu bölge içinde ayakkabıcılığın teşvik edildiğini hatırlattı. Toprak, "Firma yetkilileri bölgedeki diğer illeri de incelediler. OSB'nin altyapısının hazır olması ve her türlü yatırıma cevap verebilecek nitelikte bulunması nedeniyle Çorum'u tercih ettiler." şeklinde konuştu.

2010 YILINDA OSB'DE 8 FABRİKA ÜRETİME GEÇECEK

Çorum Organize Sanayi Bölgesi'nde 137 parsel bulunuyor. Bu arsalardan 103'ü çeşitli firmalara tahsis edilmiş durumda. 34'ü ise boş. 74 tesisin üretimde olduğu OSB'de 8 firma üretime ara vermiş durumda. 21 fabrika ise yapım ve proje aşamasında. Bu fabrikalardan 8'i 2010 yılında üretime geçecek. Üretime geçecek olan fabrikalar şunlar: Avrasya Mermer, Deniz Yalıtım, Dura Makine, Karadayı Makine, Aksular Gıda, Öz Yufka ve Akyılmaz Kağıt.