Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi devlet hastanesinde 'hastane enfeksiyonu' olduğu gerekçesi ile ortopedi bölümündeki ameliyatlar durduruldu. İşte gelişmenin tüm ayrıntıları...
Abone olOlay, hastanede 21 gün önce menisküs ameliyatı olan Hasan Günbattı'nın taburcu olduktan kısa bir süre sonra, kuruma yeniden başvurmasıyla ortaya çıktı.
Hastanın ameliyat sırasında enfeksiyon kaptığının anlaşılması üzerine, ortopedi bölümündeki ameliyatlar durduruldu.
Enfeksiyonun ameliyat sırasında kullanıllan aletlerden bulaşmış olabileceği sanılıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan hastane başhekimi operatör doktor Recep Selvioğlu, enfeksiyonun bulaşıcı olmadığını, ortopedi bölümünden bazı parçaların tahlile gönderildiğini söyledi.
Enfeksiyon bebek ölümlerine yol açmıştı
Hastane enfeksiyonlarına bağlı bebek ölümleri ilk olarak Edirne'de yaşanmıştı. Edirne'de de geçtiğimiz haziran ayında Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 'serratia' bakterisinin neden olduğu enfeksiyon nedeniyle sekiz bebek hayatını kaybetmişti.
Ardından Manisa'da aynı nedenle Manisa Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'nde 17 temmuzda iki bebek ölmüştü.
Hastane enfeksiyonlarına bağlı bebek ölümleri en son Kayseri'de yaşanmıştı. 3 ağustosta Erciyes Üniversiyesi yenidoğan ünitesinde altı bebek hayatını kaybetmiş ve yapılan incelemede bebeklerin ölüm nedeninin hastane enfeksiyonu olduğu ortaya çıkmıştı.
Edirne'de ölümlere ol açan 'Serratia' bakterisi, 'koliform' bakterinin bir örneği ve tipik olarak toprak ve suda bulunuyor. Serratia bakterisi 1950'lere kadar hastalık etkeni olarak tanımlanıyordu.
Ancak son yıllarda özellikle hastanede yatmakta olan hastalardan gittikçe daha sık bir şekilde bildirilmeye başlandı. Literatürde 1975'ten bu yana Almanya, Avusturya, ABD, Japonya, Meksika gibi ülkelerin yeni doğan birimlerinde bildirilmiş 30 civarında salgın tanımlandı.
Serratia bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlar, sağlam insanlar için çok sorun olmasa da büyük sorunları olan erişkinlerde ve yeni doğanlarda ölümcül olabiliyor.
Kaynak: