Gülcan, çöp toplarken, gasptan suçlandı, hapis yattı. Suçsuzluğu anlaşılınca tazminat istedi. Ancak...
Abone olGülcan, çöp toplarken, gasptan suçlandı, hapis yattı. Suçsuzluğu anlaşılınca tazminat istedi. Ancak, gelir gösteremeyince reddedildi. Yargıtay son sözü söyledi: "Onuru kırıldı, tazminat ödensin..."
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, çöplerden kağıt toplayarak yaşamını sürdüren 3 çocuk annesi genç kadına, beraat ettiği gasp davasında haksız yere tutuklu kaldığı için tazminat ödenmesine karar verdi. Yargıtay, "Kadının onuru zedelenmiştir" görüşünü paylaştı.
Çöpten çıkan "insanlık onuru" kararına neden olan süreç ve yargılama aşaması şöyle gelişti: İstanbul - Kadıköy'de yaşayan 26 yaşındaki Gülcan U, üç çocuğunun geçimini çöplerden topladığı kağıtları satarak sağlıyordu. Genç anne yine bir gün işteyken o sokakta iki kişi gasp edildi. Olay, Gülcan'ın kağıt topladığı çöplere yakın olunca gözaltına alındı ve tutuklandı. Davası 6.5 ay sürdü. Dava boyunca cezaevinde tutuklu kaldı, suçsuz olduğu anlaşılınca beraat etti. Gülcan U, cezaevinden çıkınca haksız tutuklama nedeniyle devletten 10 bin TL maddi, 10 bin TL de manevi tazminat isteminde bulundu.
Dava Kadıköy 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme Gülcan'dan gelir durumunu gösterir belge ve ikametgah istedi. ÇAncak Gülcan, çöp toplayarak geçindiği için belge gösteremedi. Mahkeme "istediğim belgeleri sunmadın" diyerek tazminat davasını reddetti. Bunun üzerine genç kadın, 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına itiraz etti. İtirazı görüşen Kadıköy 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, tazminat talebinin reddi kararını bozdu. Kadıköy 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Gülcan U'ya tazminat ödenmesi yolunu açınca bu kez devreye Adalet Bakanlığı girdi. Bakanlık, tazminat talebini reddeden 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi gibi düşünerek 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının kanun yararına bozulması için Yargıtay'a başvurdu.Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi genç kadına tazminat ödenemeyeceğine hükmetti. Bunun üzerine Yargıtay Başsavcılığı devreye girdi.
Başsavcılık, "Maddi tazminat talebi, eksik belge nedeni ile reddedilebilir ama manevi tazminat için gelir ve ikametgah gibi belgelere ihtiyaç yoktur. Hiç olmazsa manevi tazminat ödenmeli" diyerek karara itiraz etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığın "genç kadının onurunun zedelendiği" gerekçesiyle yaptığı başvuruyu kabul etti. Genel Kurul, genç kadına mahkemece belirlenecek miktarda manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi.