Türkiye, yeni hayata geçireceği bir uygulamayla vahşi çöplük alanlarına son vermeyi planlıyor.
Abone olÇevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Vahşi çöplük alanları yerine oluşturulacak düzenli depolama tesislerinde koku ve tozların çevreye yayılması önlenecek. Rüzgarın etkisiyle kağıt, naylon torba ve ince plastik gibi atıkların yayılması önlenecek. Tesisler, havada depo gazından kaynaklanan tabakalaşma oluşumu, yangın ihtimalini azaltacak biçimde donatılacak.
ÇÖPTEN ENERJİ ELDE EDİLECEK
Depolama tesisinde oluşan gazların birikmesini ve toplanmasını kontrol altına almak amacıyla gerekli önlemler alınacak. Depolama tesisindeki gazların toplanması, işlenmesi ve kullanılması işlemleri çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yapılacak. Biyobozunur atıkları (oksijenli ya da oksijensiz ortamda bozunmaya uğrayabilen gıda, bahçe atıkları, kağıt ve karton gibi atıklar) kabul eden tüm düzenli depolama tesislerinde gazlar toplanıp doğrudan veya işlenerek enerji üretiminde kullanılacak. Elde edilen depo gazının, enerji üretiminde kullanılmasının ekonomik olmaması halinde depo gazı meşalelerde yakılacak. Böylece iklim değişikliğine neden olan karbon emisyonları minimuma indirilecek.
MEVCUTLAR 1 YIL İÇİNDE LİSANS ALACAK
Mevcut düzenli depolama tesisi işletmecileri bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesini takip eden bir yıl içinde lisansa müracaat etmekle yükümlü olacak. Bu doğrultuda işletmeci lisansa müracaat etmeden en az 4 ay önce düzeltici faaliyetleri içeren bir iyileştirme planı hazırlayarak Bakanlığa sunmakla yükümlü tutuldu.
DÜZELTMEYEN KAPATILACAK
Planın yetersiz olduğu ve onaylanmadığı ve tesiste iyileştirme yapılamayacağına kanaat getirilmesi durumda kapatma ve kapatma sonrası bakım sürecine uygun olarak bu saha mümkün olan en kısa zaman içerisinde kapatılacak. İyileştirme planı, Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra üç yıl içinde tesis sahibi tüm önlemleri almakla sorumlu olacak. Mevcut tehlikeli atık düzenli depolama tesislerinin işletmecileri en geç 1 yıl içinde Yönetmelikte belirtilen hükümlere uymak zorunda olacak. Mevcut belediye atıkları ile tehlikesiz atıkların düzenli depolama tesislerinin işletmecileri en geç üç yıl içinde belirtilen yükümlülüklere uymak zorunda tutulacak.