Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Kentsel dönüşümle inşa edeceğimiz 3 kat ve üzerinde kata sahip binalarımızda çöpler kaynağınd...
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Kentsel dönüşümle inşa edeceğimiz 3 kat ve üzerinde kata sahip binalarımızda çöpler kaynağında ayrıştırılacak, kurulacak sistemle; evsel atıklar, kağıtlar, camlar ve atık yağlar ayrı ayrı toplanacak ve belli bir yerde depolanacaktır” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ATO Congresium’da düzenlenen ‘Dünya Çevre Günü’ programına katıldı. En temiz belediyelere ve organize sanayi bölgelerine verilecek ödül töreni öncesi konuşma yapan Bakan Bayraktar, 1972 yılında gerçekleştirilen ‘Stockholm Konferansı’ ile 5 Haziran gününün ‘Dünya Çevre Günü’ olarak ilan edildiğini hatırlatarak, “Hızla gelişen dünyamızda atıklar, çevre kirliliği ve ekolojik tahribat her ülkenin ortak sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün Çevre konusu, çevre duyarlılığı ve iklim değişikliği; dünyanın bir numaralı gündem maddesidir” diye konuştu.
Sağlıklı bir çevrede yaşama ve doğal kaynaklardan yararlanma hedefi için her bireyin sorumluluk alması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, “Sanayicilerimizin ‘temiz üretim’ ilkesi ile çevreye duyarlı üretim yapmaları, bu ürünleri tüketen vatandaşlarında ‘temiz tüketim’ bilinci ile hareket etmeleri, çevreye duyarlı ürünleri tercih etmeleri önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
SIFIR ATIK VE GERİ KAZANIM POLİTİKASI
Çevre konusunun artık yöresel ve bölgesel olmaktan çıkıp evrensel bir boyut kazandığını dile getiren Bayraktar, “Bölgesinde ve dünyada model alınan bir ülke olabilmemiz için Bakanlığımızca birçok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmalarda baz alınan temel yaklaşımımız ‘sıfır atık ve geri kazanım politikası’, ‘kullananın ve kirletenin ödemesi’ ve ‘çevre korumada ihtiyat’ prensipleri ile ‘kirletmeden temiz tutma prensibi’dir” dedi.
Katı atıkların ayrıştırılması, geri kazanımı, atıklardan enerji üretimi gibi çalışmalarda çok önemli mesafeler alındığını kaydeden Bayraktar, endemik hayatın korunması, floranın ve faunanın geliştirilmesi, havzaların ve vadilerin korunması için çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.
Bakan Bayraktar, 428 atıksu arıtma tesisi ile 550 belediyeye hizmet verildiğini ifade ederek, atıksu arıtma tesislerinin elektrik giderlerinin yüzde 50’sinin Bakanlık tarafından karşılandığı söyledi. Patlayan çöp yığınlarından katı atık düzenli depolama sahalarına geçildiğine işaret eden Bayraktar, “2002 yılında 15 düzenli depolama tesisi bulunmakta iken; bugün itibarıyla 69 düzenli depolama tesisi ile 903 belediyede 44,5 milyon kişiye hizmet verilmektedir” şeklinde konuştu.
ÇÖPLER KAYNAĞINDA AYRIŞTIRILACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, kentsel dönüşüm hedefleri arasında ‘Atıkları Kaynağında Ayrıştırma’nın da olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Kentsel dönüşümle inşa edeceğimiz 3 kat ve üzerinde kata sahip binalarımızda çöpler, kaynağında ayrıştırılacak, kurulacak sistemle; evsel atıklar, kağıtlar, camlar ve atık yağlar ayrı ayrı toplanacak ve belli bir yerde depolanacaktır. Bu sistemde; toplanan ayrıştırılmış atıklar; belediyeler veya lisanslı kuruluşlar tarafından alınarak geri dönüşümü yapılacak; bu sayede hem ülke ekonomimize katkı sağlanmış hem de çevremiz korunmuş olacaktır.”
EN TEMİZ BELEDİYELER
‘Dünya Çevre Günü’ dolayısıyla düzenlenen programda, belediye ve organize sanayi bölgelerine 7 dalda ödül verildi. Programda, en temiz sanayi tesisi, en temiz şehirler ve en temiz organize sanayi bölgeleri seçildi.
En Temiz Şehirler, Büyükşehir İlçe Belediyeleri Kategorisi’nde Türkiye Üçüncülük Ödülü Ümraniye Belediyesi’ne verildi. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ödülünü, AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel’den aldı.
En Temiz Şehirler’de Nüfusu 50 bin ile 750 bin arasında olan belediyeler kategorisinde Üçüncülük Ödülü Karaman Belediyesi’ne verildi. Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, ödülünü Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammed Balta’dan aldı.
Trabzon Belediyesi, En Temiz Şehirler bölümünde nüfusu 50 bin ile 750 bin arasında olan belediyeler kategorisinde Birincilik ödülüne layık görüldü. Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ödülünü Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammed Balta’dan aldı. Program, Komedyen Atalay Demirci’nin stand-up gösterisi ile devam etti.
(İHA)