BIST 10.648
DOLAR 32,70
EURO 35,22
ALTIN 2.447,27
HABER /  DÜNYA

Coniler çıkacak asiler saldıracak

Direnişçiler Amerika'nın Irak'tan çekilmesi için gün sayıyor. Pentagon çekilme sonrası Irak'ta endişe duyuyor.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, Amerikan güçlerinin işgal altında tutulan Irak'tan çekilmeye başlamasıyla ''asilerin'' saldırılarının da artacağı öngörüsünü taşıdığı bildirildi.

Daha önce bir üniversitede Siyaset Bilimi Profesörü olarak çalışan ve halen Amerikan Savunma Bakan Yardımcısının danışmanlığını yapan Colin Kahl, Associated Press (AP) ajansına yaptığı açıklamada, ABD askerinin ülkeden çekilmesine kadar olan sürede şiddet olaylarının artıp artmayacağını gözlemleyeceğini, bugün içinse askerlerin ayrılma takviminde herhangi bir erteleme olmadığını söyledi.

Kahl, ''düşman güçlerin'' Irak güvenlik güçlerinin kapasitesini ölçmeye yönelik saldırılarıyla birlikte ülkedeki şiddet olaylarındaki artış ve azalmaların izleneceğini kaydetti.

Irak'taki güvenliğin son iki yılda önemli ölçüde sağlandığını öne süren Kahl, ''ABD işgalinin ilk döneminde ortaya çıkan dini temelli şiddet olaylarının iç savaşa dönüşmesi tehlikesinin de beklenmediğini'' dile getirdi.

Irak'taki Amerikan askerlerinin 2011 sonu itibarıyla çekilmesinin planlandığını anımsatan Kahl, çekilme sürecinin ertelenmesinin en son alınacak karar olduğunu ve bunun için öncelikle Irak hükümetinin talebinin gerektiğini kaydetti.

Irak'ta son olarak dün Bağdat'ta bir intihar bombacısının Bağdat'taki bir camideki eyleminde 5 kişi ölmüş, yaklaşık 20 kişi yaralanmıştı.