BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  DÜNYA

Condoleazza Rice Ramallahta

Rice, ülkesinin Filistin topraklarındaki insani durumdan çok endişe duyduğunu söyledi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkesinin Filistin topraklarındaki insani durumdan çok endişe duyduğunu söyledi.

Rice, Ortadoğu gezisi çerçevesinde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve bazı parti yöneticileriyle görüştü. Batı Şeria'da, Ramallah'taki Mukata karargahına gelen Rice, Mahmud Abbas ile bir saate yakın süren bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından Rice ve Abbas, ortaklaşa basın toplantısı düzenledi. Rice, açıklamasına Filistinlilerin Ramazan'ı kutlayarak başladı ve İslam dininin, ABD için önemli bir din olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, ülkesinin Filistinliler için endişesini dile getirirken, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki yaşam koşullarının iyileştirileceği sözünü verdi.

Condoleezza Rice, ABD Başkanı George Bush'un, bölgede yan yana barış içinde iki devletli bir çözümden yana olduğunu hatırlatırken, "Devlet Başkanı'na (Mahmud Abbas) Filistinliler'in koşullarının iyileştirilmesi için çabalarımızı katlayarak artıracağımı söyledim" dedi. Rice bölgede, uzun süredir çıkmaza giren barış çabaları doğrultusunda, İsrail ve Filistinli liderlerin, Ehud Olmert ve Mahmud Abbas'ın bir araya gelecekleri toplantının çok uzun süre almayacağını ümit ettiğini de ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Rice, Ramallah'a gelmeden, Kudüs'teki ABD Konsolosluğunda, El Fetih yetkililerinden Kaddura Fares ve Filistin Ulusal İnisiyatifi lideri Mustafa Barguti ile de görüştü.

-ABBAS: "FİLİSTİN'DE DÜŞÜNÜLEMEYECEK TEK ŞEY İÇ SAVAŞ"-

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Batı'nın ekonomik yardım ambargosunu yumuşatmaya yönelik olarak, Hamas'ın İsrail'e tavrını yumuşatmaya yönelik ikna çabaları ve ulusal birlik hükümeti kurulması konularında artık sabrının zorlandığını söyledi.

Abbas, "Eğer bu kısa süre içinde gerçekleşmeyecek olursa, her olasılık düşünülebilir" derken, "Ancak Filistin'de düşünülemeyecek tek şey iç savaştır" dedi. Mahmud Abbas ayrıca kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in yanı sıra İsrail cezaevlerinde tutuklu bulunan Filistinlilerin serbest bırakılması çağrısını da yineledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, akşam saatlerinde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir araya gelecek, yarın sabah da Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Amir Peretz ile görüşmesinin ardından İsrail'den ayrılacak.