BIST 9.743
DOLAR 35,18
EURO 36,82
ALTIN 2.978,80
HABER /  GÜNCEL

Concorde’un torunu 2015’te hazır

Fransa ve Japonya, emekli olan Concorde’un yerini alacak sesten hızlı yeni kuşak bir uçak yapmak kolları sıvadı. Uçak, Tokyo-New York arasını 6 saatte katedecek

Abone ol

New York arasını 6 saatte katedecek olan yeni kuşak süpersonik uçağın yapımı için Fransa ve Japonya ortak bir konsorsiyum oluşturdu. Ortaklar, maliyeti eşit olarak paylaşacak. Yeni kuşak uçağın ilk uçuşunu 2015 yılında yapması ve sesin 2.4 katına çıkması bekleniyor.

Projenin en önemli hedefi Concorde’un sonunu hazırlayan aşırı yakıt tüketiminin önlenmesi ve motorun daha az gürültüyle çalışmasının sağlanması. Konsorsiyumun Fransız tarafı, Airbus ve Concorde’dan gelen teknolojik bilgi birikimini getirecek. Japonya ise, verimli enerji tüketiminde uzmanlaşıyor. Konsorsiyumun Japon tarafında Japan Aircraft Development, Japon Uzay Dairesi, Mitsubishi, Kawasaki, Fuji ve Ishikawajima- Harima ağır sanayi şirketleri bulunuyor. Fransız tarafını ise Havacılık Endüstrisi Birliği (GIFAS) temsil ediyor.

Anlaşma ile ilgili olarak havacılık çevrelerinde Japonya’nın gelecek kuşak uçak teknolojilerinde öne çıkmak istediği belirtiliyor. Japonya daha önce 5.5 mach (sesin 5.5 katı) hızına ulaşan bir uçağı başarıyla denemişti. Japonya, ayrıca 2002 yılından bu yana 250 yolcu kapasiteli ve 1.6 mach hızında yol alacak bir uçağın yapımı üzerinde çalışıyordu.

CONCORD EFSANESİ BİTTİ
İlk kez 1976 yılında havalanan Concorde’lar Fransız-İngiliz mühendisliğinin göğüsünü kabartan bir başarı olmuş, ancak yüksek maliyeti nedeniyle Ekim 2003’te seferde kaldırılmıştı. Süpersonik (sesten hızlı) uçaklar, havacılık biliminin en önemli alanlarından biri sayılıyor. Devlet destekli havacılık şirketleri tarafından yürütülen süpersonik uçak üretimi, bir ülkenin teknolojik prestij kaynağı olarak görülüyor. Sovyetler Birliği de 1970’lerde Concorde’un bir kopyası olan TU-144 adlı bir uçak geliştirmişti. TU-144 de Moskova-Kazakistan arasında uçtuktan bir süre sonra seferden kaldırılmıştı.

YAKIT MALİYETİ BÜYÜK SORUN
Süpersonik uçaklar, uluslararası uçuşların arttığı 1960’larda düşük petrol fiyatlarının da yardımıyla yükselen teknoloji olarak görülmüştü. 1973’ten sonra petrol kriziyle birlikte petrol fiyatlarının artması süpersonik uçakların masraflarını artırdı. Bu nedenle, Concorde üretimi sadece 20 adette kaldı ve uzak mesafeleri daha maliyetli uçabilen Boeing 747 Concorde’un yerini aldı.

Kaynak: www.ntvmsnbc.com