BIST 9.644
DOLAR 34,59
EURO 36,31
ALTIN 2.972,54
HABER /  SAĞLIK

Çölyak hastalarının gıda ürünlerine ulaşılamaması isyan ettirdi

TÜRKİYE'de yaşayan yaklaşık 700 bin çölyak hastası, glutensiz gıda ürünlerine ulaşamıyor, yurt dışından getirildiği için çok pahalı olan ürünleri bir türlü satın alamıyor.

Abone ol

TÜRKİYE genelindeki yaklaşık 700 bin çölyak hastasının hayatını kolaylaştırmak için proje geliştirdi. AB Türkiye Delegasyonu Sivil Düşün fonundan 5 bin euro hibe ile desteklenen ‘Çölyaklılar Eğitim’de projesi kapsamında Türkiye genelindeki 20 çölyak derneği başkanları ile yönetim kurulu üyeleri 16-18 Aralık tarihleri arasında Manisa’da bir araya gelecek.

Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, çölyak derneklerinin 2 gün boyunca çölyak hastalarının yaşadıkları sıkıntıları masaya yatıracağını, alınacak ortak bir karar çerçevesinde çölyak hastalarının hayatını kolaylaştıracak talepleri sıralayacaklarını dile getirdi. Dernek Başkanı Şivecan, “Amaç artık çölyaklıların sesini duyurmak. Bu zamana kadar hep sessiz kaldık. Sorunlarımızı platformlara taşıyamadık. Eğitim, sağlık, vergi gibi konularda yaşadığımız sorunları tartışacağız. Ardından önümüzdeki yıl ocak ayında 20 çölyak derneği başkanı ile Ankara’ya gideceğiz. Önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ardından da Başbakanımız Binali Yıldırım ile birlikte milletvekillerimizle görüşeceğiz. Sorunlarımızın çözümü ve hayatımızın kolaylaşması için yasa teklifinde bulunmalarını isteyeceğiz. Şu anda TBMM’de bile çölyaklı çocuğu olan veya çölyaklı yakını bulunan milletvekillerimiz var. Onların bize sıcak bakacağına inanıyoruz” diye konuştu.

BİR KRAKER 10 TL, MAKARNA 8 TL

Dernek Başkanı Şivecan, bir çölyak hastasının ömrü boyunca glutensiz gıda ürünleri tüketmek zorunda kaldığını ifade ederek, ürünlerin çoğunun yurtdışından geldiğini söyledi. Şivecan, yurtdışından gelen glutensiz ürünlerin fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek “Çölyaklıların ömür boyu diyet yapması gerekiyor. Bu hastalık bir gluten hassasiyetinden kaynaklanıyor. Glutensiz ürünler tüketmek zorundalar. Türkiye’de glutensiz ürünü bulmak zor. Maliyeti yüksek olduğu için yerli firmalar üretmiyor. Yurtdışından ithal edilen ürünlere çok yüksek vergi alındığı için oldukça pahalı. Mesela bir çubuk kraker Türkiye’de 50 kuruşa satılıyorsa, çölyaklı bir hastanın yurtdışından getirdiği çubuk kraker 10 TL. 250 gram makarna 8 TL, bir kilo un 10 TL ile 20 TL arasında değişiyor. Yurtdışından getirilecek glutensiz gıda ürünleri için vergi iyileştirilmesi yapılmasını istiyoruz. Okul kantinlerinde özellikle çölyaklı çocuklarımız için glutensiz ürünlerin zorunlu olarak bulundurulmasını talep ediyoruz. Şuanda benim çölyaklı çocuğum okul kantininden şeker haricinde hiçbir şey alamıyor. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığımız bir çalışma yapabilir. Ayrıca çölyaklı çocuklar için her ay 120 TL, yetişkinlere ise 80 TL bir yardım parası var. Bunun yükseltilmesini istiyoruz. Çünkü bu parayla bir çölyaklı 10-12 tane çubuk kraker alabiliyor. Bu ürünleri şanslıysak bazı marketlerde bulabiliyoruz. Ancak kırsal bölgedeki bir çölyaklının bulması çok zor” diye konuştu.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Örneğin erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir.  Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler  (AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır.