Asfalt yol tartışması ilginç bir boyut kazandı. Emin Çölaşan "İşte belge" yazısında hem Tümgeneral Olcan'in hem de Karayollarının metnini kırptığı iddia edildi. Nasıl mı?
Abone olGenelkurmay'dan gelen "asfalt yol" talebi, Bayındırlık Bakanlığı'nca, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'ne "Gereğinin acilen yapılması" yazısıyla iletildi. 8. Bölge Müdürlüğü, hemen çalışmaya başlayıp yolu yaptı. Bakanlığın bu konuya ilişkin yazışmaları, bazı köşe yazarlarının "asfalt yol" konusunu kasıtlı olarak çarpıttığını ortaya çıkardı.
İşte belgeler işte gerçekler
Genelkurmay'ın "asfalt yol talebi" süratle karşılanmasına rağmen, Çölaşan bunu gizledi ve "İşte Genelkurmay'ın talebi. Şimdi inkâr edenler konuşsun" diye yazdı. Bayındırlık Bakanlığı'nın belgeleri tüm gerçeği gözler önüne seriyor
Bayındırlık Bakanlığı'ndan, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan'a belgeli yalanlama geldi. Genelkurmay Başkanlığı'nın "asfalt yol talebi" süratle karşılanmasına rağmen, Çölaşan bunu gizledi ve dünkü makalesinde "İşte Genelkurmay'ın talebi. Şimdi inkâr edenler konuşsun" diye yazarak, Tümgeneral Yurdaer Olcan imzalı bir yazı yayınladı ve bu yazının daha önceki iddialarının delili olduğunu ileri sürdü.
ÖNCEKİ İDDİALAR
Çölaşan, Güneydoğu'daki askerbirimlerden, hükûmete "Mayınlar patlıyor, evlâtlarımız şehit oluyor, toprak yolları asfaltlayın" talebi geldiğini, fakat AK Parti iktidarının "Bütçede ödenek yok" gerekçesiyle bu talepleri karşılamadığını yazmıştı. Dünkü makalesinde, "İşte belge" diye, Tümgeneral Yurdaer Olcan'ın Hozat ilçesine yakın Dersim Duvarı diye anılan kesimin asfaltlanmasına ilişkin resmi talebini yayınladı, ama hem bu talebin (a) şıkkına köşesinde yer vermedi; hem de Karayolları Genel Müdürlüğü'nün cevabına sansür koydu.
SANSÜRLENEN BÖLÜM
Tümgeneral Yurdaer Olcan, talep yazısında, "Karayolları Genel Müdürlüğü'nce Hozat ve Pertek ilçeleri arasındaki yolun genişletme ve ıslah çalışmalarına Nisan 2005 tarihinde başlandığını, belirli kısımların genişletme ve stabilize çalışmalarının tamamlandığını, ancak Hozat ilçesine 5-6 kilometre mesafede ve bir tarafında derin uçurum bulunan Dersim duvarı olarak anılan kesimin yapılmadığını" belirtiyordu. Çölaşan, bu ifadeleri makalesine almadı, çünkü Tümgeneral, açıkça, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yolu yaptığını, sadece bir kısmın eksik kaldığını söylüyordu.
İŞLEMLERE YER VERMEDİ
Çölaşan, Genelkurmay Başkanlığı'ndan talebi alan Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın işlemlerine de temas etmedi. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Genelkurmay 'ın talebi üzerine Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'ne şu talimatı gönderdi: "Konunun hassasiyeti ve önemi nedeniyle gereğinin acilen yapılmasını ve sonucun bildirilmesini önemle rica ederim." İmza: İhsan Akbıyık. Genel Müdür Yardımcısı. Ayrıca bir yazı da Genelkurmay Başkanlığı'na yollandı. Burada da şu ifadeler vardı: "Eksiklikleri bildiren yazınız üzerine sözkonusu aksaklıkların giderilmesi ve iyileştirme çalışmalarının bir an önce sonuçlandırılması için Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'nü ilgili (b) yazımızla talimatlandırdık." İmza: Genel Müdür Vekili Mehmet Peker. 27 Temmuz 2005'te Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'nden Yasin Altınkaya imzalı bilgi notu geldi. "Konu edilen Hozat ilçesi girişindeki 4 kilometrelik kesimde yol ile ilgili çalışmalara ivedi olarak başlanılmıştır. Üst yapı çalışmaları devam etmektedir."
TALEP HEMEN KARŞILANIYOR
* Karayolları'na Genelkurmay Başkanlığı'nın müracaatı 18 Temmuz 2005 tarihini taşıyor. (Bu belgeyi keserek de olsa Emin Çölaşan yayınlıyor)
* Karayolları Genel Müdürlüğü hemen harekete geçiyor; yol çalışmalarına vakit geçirilmeden başlanıyor. 27 Temmuz 2005'te bölgeden gelen bilgi notunda bu husus belli. (Emin Çölaşan, işin bu bölümünü yayınlamıyor).
* Karayolları Genel Müdürlüğü kendilerine Genelkurmay 'dan yol asfaltlama ihtiyacı olarak tek bir müracaatın yapıldığını, bunun da belgelerden anlaşılacağı üzere hemen karşılandığını belirtiyor.
Kaynak: www.tercumangazete.com