Çocukluğundan beri en büyük hayali uçmak olan eczacı Hakan Çetinkaya, kendi hava aracına sahip olarak "Türkiye'nin ilk gyrocopter eğitmenleri" arasında yer aldı.
Abone olGelişmekte Olan Hava Sporları Federasyonu Gyrocopter Branş Başkanı Çetinkaya "Uçuş merakı olan kişiler 35-70 bin avroluk bir bütçeyle bu hava araçlarına sahip olabiliyor. Üstelik gyrocopterler çok güvenli ve motorsuz uçma kabiliyetine de sahip" dedi.
Çocukluğundan beri en büyük hayali uçmak olan ancak eczacılık mesleğini seçen Hakan Çetinkaya, kazandığı paralarla kendi hava aracını aldı ve Türkiye'nin ilk gyrocopter eğitmenleri arasında yer aldı.
Astronot olma hayali ile büyüyen Afyonkarahisarlı Hakan Çetinkaya, bu düşünü gerçekleştirmek ve pilot olabilmek için sınavlara girdi.
Harp Okulu sınavlarında istediği sonucu elde edemeyen Çetinkaya, eczacılık mesleğini seçti. Çeşme'nin Alaçatı beldesinde bir eczane açan Hakan Çetinkaya, biriktirdiği parayla da uçma sevdasını gerçekleştirecek bir gyrocopter aldı.
Maksimum kalkış kapasitesi 450 kilogram ile sınırlandırılan ultralight sınıfı döner kanatlı hava aracına, yeni bir araba fiyatına kavuşan Çetinkaya, pilot olabilmek için lisans da alarak gyrocopteri ile uçmaya başladı.
Çetinkaya, icadı eski, ancak dünyadaki kullanımı yeni olan gyrocopterin kullanımını ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşma kararı aldı.
Maliyeti ve uçuş öncesi hazırlıkları
Uçuş öncesinde 260 kilogramlık gyrocopteri özenle kontrol eden, benzinini dolduran, uçuş için izin alan Çetinkaya, Alaçatı'daki küçük hangarından hava aracını çıkararak, trafikte araçların arasından geçiyor ve kısa mesafeli piste ulaşıyor.
Açık kokpit ile yolcusuna da heyecanlı bir uçuş yaşatan Hakan Çetinkaya, aracının maliyeti ve erişilebilirliği konusunda da şu bilgileri verdi:
"Havacılık benim tutkum. On üç yıl önce microlight ile başlayan havacılık hayatım 4 yıldır gyrocopter ile sürüyor. İcadı eski ama kullanımı yeni bu aracın pilotu Türkiye'de 10-15 kişi. Aktif olarak uçan 5-6 kişiyiz. Sportif maksatlı bu aracın maliyeti 35-70 bin avro arası. Bu bütçeye sahip herkes kendi hava aracını alabilir. Pilot lisansının da maliyeti 6 bin 900 avro civarında. Birkaç aylık eğitim, merak ve istek ile herkes uçabilir."
Gyrocopterin çok güvenli bir araç olduğunu, bir arıza durumunda motorsuz uçuşunu sürdürebildiğini anlatan Çetinkaya, özel alaşımlı metallerden yapılan aracını tek bir kaza yapmadan yıllardır uçurduğunu belirtti.
-KKTC'ye kanat kardeşliği
Çetinkaya, KKTC Sivil Havacılık Federasyonu Eğitmeni Serkan Özcezarlı ile hiç denenmemiş bir projeye imza atmaya hazırlandıklarını ve iki ayrı gyrocopter ile KKTC'ye kadar uçacaklarını kaydetti.
Yaklaşık 10 saatlik uçuş süresince 3 ayrı noktada yakıt ikmali yapacaklarını belirten Hakan Çetinkaya, proje kapsamında Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 41. yıl dönümünde gösteri yapacaklarını da açıkladı.
Aynı kutlamada SOLOTÜRK'ün de bir gösteri gerçekleştireceğini ifade eden Çetinkaya, "Kanat kardeşliği yaparak KKTC'ye gideceğiz. Kardeşliğimizi göstereceğiz" dedi.
"Gökyüzünde Özgürlük Molası" adıyla çıkan kitabında gökyüzünde çektiği fotoğrafların yer aldığını, ikinci kitabını da hazırladığını anlatan Hakan Çetinkaya, KKTC'ye giden yolda çektikleri fotoğrafları da özgürlüğü hissetmek isteyenlerle paylaşacağını bildirdi.
Çetinkaya, KKTC'den proje için gyrocopteri ve İzmir'e gelen Serkan Özcezarlı ile AA ekibine özel uçuş gerçekleştirdi.