Çocuk yetiştirmek zor iş. Ama bazı kurallar koyarak herkesi mutlu edersiniz
Abone olPenny Tassoni 6-16 yaş arası çocuk eğitimiyle ilgili 25 kitabı best seller olan, öğretmenlerin kitabını okumadan mesleğe başlamadığı bir eğitimci . Geçen hafta Türkiye’deydi. Velilere, çocukla iletişim konusunda bir dizi seminer verdi.
İşte Tassoni’den Türk ailelerine mesajlar.
EN İYİ VERECEĞİNİZ ŞEY, ZAMAN
Çocuklara en iyi vereceğiniz şey zaman. Özellikle yeni nesil aileler çocuğa bir sürü alışveriş yapıyor, pahalı şeyler alıyorlar. Ama çocukların buna ihtiyacı yok. Anne ve babaların çocuğa gülümsemesi, birlikte zaman geçirmesi yeterli. Özellikle babaların oğullarına mutlaka zaman ayırmasını öneriyorum.
ANNE BABALARA BİR SIR VERECEĞİM
Çocuk kaç yaşında olursa olsun kukla çok işe yarıyor. Özellikle anneler "yapma, etme" demektense kuklayı ellerine taksınlar ve konuştursunlar. Eğer çocuk yemek yemiyorsa, anne, "biraz daha ye" demek yerine, eline kuklayı taksın "bu yemeği hiç denedin mi?" desin, daha çok işe yarar.
AİLELERİN ÖZVERİ SINIRI NE OLMALI?
Yeni nesil aileler çocuklarına her şeyi veriyor. Bunun sonucunda çocukta saygı kalmıyor. Aile çocuğa tüm parasını, zamanını, ilgisini veriyor, ona odaklanıyor. Çocuk için çok çok rahatsızlık verici bir durum. O zaman çocuk, hiçbir zaman kendini çocuk gibi hissedemez, çocuk gibi yaşayamaz, yetişkin gibi hareket etmeye çalışır. Uzun vadede bu çocuklar ailelerden hoşlanmamaya, sevmemeye başlar. Durum evden uzaklaşmaya kadar uzanır. Aslında birçok aile bunu yapıyor, her şeyini veriyor ve çocuktan beklentileri korkunç derecede yüksek.
ONA GÖREVLER VERİN
Çocuğa küçük yaşta görevler verilmeli. Alışverişe gidiyorsanız çantanızın içine onun için de küçük çanta koyun, aldıklarınızdan küçük olanları ona taşıtın. Böylece çocuk, ailenin bir parçası olduğunu görür. Ama, o bütün bu görevleri yerine getirirken her zaman içten teşekkür edip, onu cesaretlendirmeli, yüz ifadenizde memnuniyetinizi göstermelisiniz.
SARILMAK EN İYİ ÖDÜLDÜR
Bir şey alarak ödül verilmemeli. Kimi zaman bir sarılma, kucağına çağırma en iyi ödüldür. Çocuğa "hayır" denmişse bundan asla vazgeçilmemeli. Çocuğa doğumdan itibaren dengeli davranılır, yeterince övülürse cezaya gerek kalmaz. Yaptırımlar uygularken de yapılan şeyle ilgili cezalar verilmeli. Televizyonu belli bir saat izleyecekse ve o daha uzun süre izlemekte ısrar ediyorsa televizyonu kapatmak yerine, ertesi gün seyredeceği süreden kısmak daha iyi olur. Yemeği istemiyorsa, alıp önünden köpeğe vermeli ya da dökmeli ki, aç kalınca değerini anlasın.
ÇOCUĞUNUZU YÜZDE 100 MUTLU ETMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ
Anne babaların çocukları yüzde 100 mutlu etmek gibi problemi olmaz, olamaz da. Ben anne baba olarak çocuğumla arkadaş olmamalıyım. Çocukların kendi arkadaşı, yaşıtları olmalı. Aile onun arkadaşı olamaz. Çünkü, çocuğun arkadaşı çok ama anne ve babası tek. Çocukla sevgi dolu ilişki kurulabilir, arkadaşça yaklaşılabilir. Ama arkadaş gibi olunduğunda, çocuk aradaki hiyerarşiyi unutuyor. Arkadaşlığı, yaşıtlarıyla yaşamalı. Problemi olduğu zaman arkasındaki güçlü kişinin anne, babası olduğunu bilmeli. Onları arkasında hissetmeli. Aile ile arkadaş gibi olursa onları kendisi gibi hisseder, o zaman bu güveni bulamayabilir.
2 YAŞINDAKİ AYŞEGÜL’LE KEK YAPIYORUZ ÇÜNKÜ...
Ben, 2 yaşında bir Türk çocuğunu izliyorum. Birlikte kek yapıyoruz. Ayşegül şimdiden kekin anında istenince gelmediğini, emek ve zaman harcanarak önüne geldiğini biliyor ve o zaman bazı şeylerin değerini de anlıyor. Ayşegül’e kek alacak param var. Ama, ona ailenin bir parçası olduğunu, yeterliliğinin önemsendiğini ancak böyle anlatabilirim. Eğer 15 yaşındaki çocuğun parasını şakır şakır harcamasını istemiyorsak, 5 yaşından itibaren para biriktirmesini öğretmeliyiz. Kızım, para kazanmak için bizim evde çalışıyordu. Kazandığı parayla istediğini alıyordu. Eğer, hergün ona bir şey verirseniz, özel günlerde ne vereceksiniz? Alışverişe gittiğinizde çocuğunuzun her istediğini alacaksanız, bir süre sonra onda isteme zevki de kalmaz, istemiş olmak için ister. Çok paranız varsa bile ona daha az vermelisiniz. Yakındaki bakkala göndermeli, evde yapacağı işleri yaptırmalıyız. Hiyerarşi olmalı ama sevgi dolu bir ortamda... Çocuklarla oyunlar oynanabilir, birlikte hobi saatleri geçirilebilir. Her odada bir televizyon değil, bir tane aile televizyonu olmalı.