Uzmanlar çocuklukta yaşanan diz ağrılarının ömür boyu yaşam kalitesini etkileyecek ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği konusunda eb...
Abone olUzmanlar çocuklukta yaşanan diz ağrılarının ömür boyu yaşam kalitesini etkileyecek ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Korucu, dizde oluşan bir ağrının yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Yetişkinlerde olduğu gibi insanın çocukluk çağında da diz ağrılarının birçok nedeni olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Korucu, “Bu açıdan bakıldığında, diz ağrısı ile karşımıza çıkabilecek tüm hastalıkların bilinmesi ve ayırıcı tanılarının yapılması önemlidir. Çoğu zaman bu diz ağrıları, yetişkinlerin aksine çocuğun büyümesiyle ilişkilidir. Büyüme ağrısı denilen bu fizyolojik tablodan, çocukluk çağı tümör ve kanserleri gibi çok ciddi hastalıklar da diz ağrılarına neden olmaktadır” dedi.
Çocuklarda sık karşılaşılan diz kökenli ağrı nedenleri arasında; diz travmaları, diz bağları ve menisküslerin bozuklukları, kemik-eklem enfeksiyonları, tümörler gibi daha birçok hastalıklar sayılabileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Korucu, “Bunlar arasında en sık karşılaşılanı diz yaralanmalarıdır. Diz yaralanması yumuşak doku ya da kemikleri etkileyerek ağrıya neden olur. Özellikle sportif aktivitelerde ve sonrasında diz eklemindeki bağlarda, menisküslerde yırtıklar oluşabilir. Bu durumlarda diz ağrısının beraberinde dizde şişlik, üzerine basamama ya da topallama görülebilir. Travmanın şiddetine bağlı olarak kıkırdak doku ve kemikte de kırıklar görülebilir. Büyüme çekirdeklerini içeren diz çevresi kırıklar ortopedik olarak acil tedavi edilmelidir” diye konuştu.
KALÇA EKLEM HASTALIKLARINA DİKKAT
Çocuklardaki kalça eklem hastalıkları konusunda da ebeveynleri uyaran Yrd. Doc. Dr. Korucu, “Diz ekleminin normal olduğu durumlarda da diz bölgesinde ağrı olabilir. ’Yansıyan ağrı’ da denilen bu duruma daha çok kalça eklem hastalıkları yol açar. Özellikle de kalça eklemi büyüme çekirdeği kayması hastalığı, kalça ağrısı başlamadan da dizde ağrısı ile ortaya çıkabilir. Her iki hastalıkta çok ciddi ve kalıcı eklem hasarlarına yol açabileceğinden diz ağrısının detaylıca, bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca sabahları dizde sertlik, şişlik, eşlik eden diğer eklem ağrıları ile beraber dizde de sürekli vasıfta ağrının bulunması sistemik romatizmal bir hastalığın habercisi olabilir” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç.Dr. Korucu, son olarak ailelerin çocuklarının yürüme başladığından itibaren davranışlarını gözlemlemelerinin büyük önem arz ettiğini kaydederek, “Bunun yanı sıra, gözle görünür bir neden olmaksızın en az iki hafta devam eden ve iyileşme eğiliminde olmayan diz ağrısı mevcut her çocuğun mutlaka bir uzman doktor tarafından değerlendirilmesi önerilmektedir” dedi.
(İHA)