İngiliz aşçı Jamie Oliver çocukların beslenme düzenini değiştirdi. Türk uzmanlar da fast food'u mönülerden çıkaran Oliver'ı destekliyor.
Abone olÜlü aşçı Jamie Oliver'ın başlattığı "Feed me better / Beni daha iyi besle" isimli kampanya, İngiltere'de büyük yankı uyandırdı. Çocukların daha sağlıklı beslenmesi için başlatılan kampanya sayesinde ülkede okullar için ayrılan yemek bütçesi 280 milyon sterline çıkarıldı. Türk uzmanlar da çocukların nasıl beslenmesi gerektiğini ve ideal öğünleri anlattı.
Oliver'dan 6-11 yaş için bir günlük yemek listesi
Kahvaltıda; kaymağı alınmış sütle müsli, yanında bir meyve.
Öğle; okula gidiyorsa peynir ve haşlanmış yumurta ya da yağsız tavuklu sandviç.
Arada atıştırması için fındık, ince bir dilim meyveli kek ve bir iki domates. Akşamüstü bir elma.
Akşam; yoğurt ve salatayla birlikte kuzu veya tavuk eti. Yanında su veya taze meyve suyu.
Genç aşçının başlattığı kampanya İngiliz hükümetini harekete geçirdi
İngiliz aşçı Jamie Oliver çocukların sağlıklı beslenmesi için kampanya başlattı. Ülkede okullara yemek için artık yılda 280 milyon sterlin bütçe ayrılacak.
Jamie Oliver İngiltere'nin en ünlü aşçılarından biri. Televizyondaki yemek programına kot pantolonu ve atletiyle çıktığı için adı "çıplak şef"e çıkan Oliver, başlattığı bir kampanya sayesinde bir anda ülkenin "halk kahramanı" oldu. Okul çağındaki çocuklar için başlattığı "Feed me better/Beni daha iyi besle" adlı kampanyayı halk da, devlet de sahiplendi. Londra ve Amsterdam'da "Fifteen" adlı iki restoran işleten ve pek çok yemek kitabı bulunan Oliver, çocuklarının okula başlamasıyla yemekhanelerdeki beslenme konusuyla ilgilenmeye başlamış. Okulları gezerek çocukların nasıl beslendiği hakkında araştırma yapmış ve karşılaştığı tablo onu bir kampanya başlatmaya kadar götürmüş. "Feed me better" adlı bu kampanyayla, çocukların sağlığına daha çok yatırım yapılması gerektiğini savunmuş. Bunun karşılığını da almış. Kısa zamanda 300 bine yakın imza toplayan Oliver, hükümetin de ilgisini çekerek, bütçeden okul yemekleri için 280 milyon sterlinlik fon ayrılmasını sağlamış. Oliver'ın dikkat çektiği başlıca konu, çocukların dışarıda yedikleri yemeklerin genelde "hazır yemek" lerden oluşması. Son derece sağlıksız olan bu besinlerde, doyurucu olması için zararlı yağ, şeker ve katkı maddeleri kullanılıyor. Ayrıca tüketilen tavukların yalnızca yüzde 16'sı et. İşin daha da korkutucu tarafı, bu "et" kısmının tavuğun derisinden ve diğer kullanılmayan parçalarından yapılıyor olması. "Karizmatik şef"in büyük kişisel savaşı, fast food ürünlerinin yumurta ve galeta ununun yanı sıra, bazı katkı maddeleri de eklenerek kızartılması ve bunun da çocuk sağlığına verdiği zararlar konusunda. Tüm dünyada hükümetlerin bu konuda önlemler alması gerektiğini söyleyen ünlü aşçı, bu besinlerin çocuklara kilo aldırdığını belirtiyor.
BELLER KALINLAŞTI
Öyle ki geçtiğimiz yıl İngiltere'de yapılan bir araştırma 11 yaş civarındaki kız çocuklarının bel çevresinin, 60 yıl öncesine göre iki kat fazla olduğunu ortaya koymuş. Bunun yanı sıra 2 yaşındaki her 10 çocuktan 2'si obez. Bu nedenle pek çok uzman, çocukların beslenme alışkanlıkları konusunda önlem alınması için sert konuşmaktan çekinmiyor. Öyle ki kimileri günümüz çocuklarının, anne babalarından önce ölecek olan ilk jenerasyon olduğu düşüncesinde. "You Are What You Eat" kitabının yazarı Dr. Gillian McKeith ise sorunun çocuklar değil, aileleri olduğu görüşünde. Yazar, "Çocukların istediği fast food yemek ama zararlarını bilmiyorlar. Buradan ailelerin çocukların önemsemediği anlaşılmasın. Çünkü bilinçsiz oldukları için böyle davranıyorlar" diyor. Örneğin 1980'lerde pek çok ebeveyn cipslerin, şekerlerden daha sağlıklı olduğunu zannettiğinden, çocuklarının cips yemesine izin veriyordu. Daha sonra çıkan bir kanıya göre, çocuklara kırmızı et yedirmekten vazgeçip, tavuğa ağırlık vermeye başladılar. Bir ara da sadece yağsız süt içiriyorlardı. Bir çocuk günde 750 kalori bile alsa, yeterince egzersiz yapmadığı için gelecekte sağlık problemleriyle karşılaşma ihtimali çok yüksek. İngiliz Beslenme Vakfı'na göre pek çok çocuk, gelişme çağında en hayati besinleri almıyor. Araştırmalar ana okuluna giden çocukların gereğinden daha fazla A vitamini, çinko ve bakır tükettiğini gösteriyor. Bir diğer araştırma, 3 yaşına kadar sağlıksız beslenen çocukların, 8 yaşına geldiklerinde sağlıklı beslenen çocuklara göre daha sinirli ve kavgacı olduğuna dikkat çekiyor.
SAĞLIKLI YEMEK LEZZETLİ OLUR
Peki, ya çocuğunuz sağlıklı beslenmeyi reddederse ne yapacaksınız? Uzmanlar denemekten vazgeçmemek gerektiğini söylüyor. Onu sağlıklı yiyeceklerin de lezzetli olabileceğine inandırmanız gerekiyor. Çocuğunuza sebze yedirmenin en iyi yolu, ailece yemek pişirerek, beraber sofraya oturmak. Ayrıca pişirdiği yemeği yemek için daha istekli olabilir. Eğer çocuğunuz kiloluysa, uzmanlara danışarak bir diyet uygulamanız gerekiyor. Ancak çocuklara uygulanan diyetlerle, yetişkinlere uygulanan diyet aynı olmamalı. Çocukların peynir, yumurta ve yoğurt gibi besinlere bir arada ihtiyacı var. Bunun yanı sıra uzmanlar, çocuğunuzun yanında gereksiz yere diyet yapmaktan çekinmek gerektiğini vurguluyor. Sizin sağlıksız beslendiğinizi görmesi, onun açısından çok zararlı olabilir.
HABER: Ece Koçal