BIST 9.949
DOLAR 35,23
EURO 36,72
ALTIN 2.983,52
HABER /  DÜNYA

Çocukların abur cuburu meyve olmalı

Dr. Oğuz Özyaral, çocukların tatlandırılmış, renklendirilmiş abur cuburlar yerine meyve ve kuruyemiş yemeye yönlendirilmesinin doğru olduğun...

Abone ol

Dr. Oğuz Özyaral, çocukların tatlandırılmış, renklendirilmiş abur cuburlar yerine meyve ve kuruyemiş yemeye yönlendirilmesinin doğru olduğunu açıkladı.
Obezite sorununun artmaya başlamasıyla beslenme alışkanlıkları sorgulanmaya başladı. Çocukların yetiştirilmesinden itibaren doğru ve doğal olan yiyeceklere yönlendirilmesinin önemini anlatan Doç. Dr. Oğuz Özyaral, çocukların abur cubur yiyecekler yerine meyve, kuruyemiş, süt ve süt ürünleriyle beslenmesi gerektiğini anlattı. Abur cubur kavramının ne olduğunun belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Çünkü gelişme çağındaki çocuk gördüğü reklamlardaki ürünleri, bakkalda, markette, vitrinde gördükleri ürünleri yemek, tatmak isteyecektir. Esasında Türkçe’de abur cubur denildiğinde kötü beslenme alışkanlığı gibi algılıyoruz. Halbuki arada atıştırmalık demekte bir çeşit abur cuburdur” diye konuştu.

MEYVE TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Çocuğun sabah uyandığında şeker ihtiyacını karşılaması için portakal suyunun içirilmemesi gerektiğini anlatan Doç. Dr. Özyaral, “Çünkü portakal suyu enerji verirken bir anda şeker endeksini yükseltmeye başlıyor. Çocuk ballı süt, posalı elma suyu içmeli ya da doğrudan bir elmayı yemeli. Aynı enerji ihtiyacı karşılanır hem de ani şeker endeksi yükselmez” dedi. Çocuğa uyandığı zaman su içilmesinin öğretilmesi gerektiğini anlatan Doç. Dr. Özyaral, “Sonra çocuğa sütünü içmeyi öğreteceksiniz. Ballı süt, şekerli süt değil. Çocuğa abur cuburu öğreteceğiz. Nedir bu abur cubur? Çocuğa ballı süt, saf kakaolu sütü içmeyi öğreteceğiz, marketten almayı değil. Çünkü 15 yaşın altındaki çocuklar için içi tatlandırılmış ürünleri tavsiye etmiyoruz. Uygun değil çünkü bir kimyasal madde içeriyor” şeklinde konuştu.

SU, KABIZLIĞI ÖNLER
Kahvaltıda ekmeğin yanında yeşillikler yemeyi öğrenmesinin çocuğun kabızlık yaşamaması için iyi bir adım olduğunu belirten Doç. Dr. Özyaral, “Bu çok önemli bir nokta çünkü gelişme çağındaki bir çocuğun en önemli sorunu kabız olmak. Dolayısıyla çocuğumuzu uyandırdığımızda bir ılık bardak su içirerek önce kayganlaştırma hareketini yapmış oluyoruz. Gün içinde su ve benzer türevler, çay ve çay türevleri asla su ihtiyacını karşılamaz. Gelişim çağındaki çocuğun daha fazla su üretmesi gerekir” dedi.

OBEZİTEYE DİKKAT
Akşam saatlerinde çocuk için meyve salatası hazırlanmasının doğru olduğunu belirten Doç. Dr. Özyaral, “Elma, armut, mevsimine göre portakal, şeftali mevsim meyvesi yiyecek çocuk. İçine kuru meyvelerden eklenebilir, havuç eklenebilir. Dolayısıyla çocuğun normal günlük yemek porsiyonlarının yanındaki abur cuburu tamamen doğal olacak. Bir aile şunu asla yapmamalı, ‘yiyor çocuğum daha çok yesin’ bu yanlış, ye çocuğum demekte yanlış. Obezlik sınırına getirmeyelim. Çocuk yemiyorsa da mutlaka acıktığında kendi ihtiyaçlarını belirleyecek ve yiyecektir. Ancak burada çok dikkat edilmesi gereken bir şey daha var. 15 yaşın altındaki çocuklara sadece doğal tahıllardan hazırlanan paketler sütlerle karıştırılıp verilebilir, kuruyemişle, kuru meyvelerle birlikte ama asla grançi, sonrada tatlandırılmış, preslenmiş ürünler yedirilmemelidir” ifadelerini kullandı.
(İHA)