BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,73
ALTIN 2.965,36
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Çocuklarımız Allaha emanet!

Okul servisleriyle ilgili yönetmelik giderek kötüleşiyor. Servis araçlarıyla ilgili yaş sınırına bakılırsa çocuklarımız Allaha emanet

Abone ol

Servis Araçları Yönetmeliği’ndeki şartlar, her yıl daha da kötüleştiriliyor! 2003 yılında çıkan yönetmelikte öğrencileri taşıyan araçlara 10 yaş sınırı getirilmiş, 2007’de ise bu sınır 12’ye çıkarılmıştı. Ak Parti Muğla Milletvekili Hıdır tarafından 17 Eylül 2009’da yapılan son değişiklikle bu sınır 20 yıla çıkarıldı. Trafikte 20 yaşın üzerindeki araçlar hurda sayılıyor!


2003’te yürürlüğe giren yönetmelikte ilk delik 2007 yılında açıldı. Araçların denetimi 2007’de İçişleri Bakanlığı’ndan Ulaştırma Bakanlığı’na geçti. Ulaştırma Bakanlığı da hemen yönetmelikte değişiklik yaparak, ’Taşıtlarda aranacak şartlar’ başlıklı 4’üncü maddesinin ’g’ fıkrasındaki 10 yaş sınırı 12’ye çıkarttı. Bu yeni düzenlemeyle yaş sınırı ’f’ fıkrasına alındı ve “Okul servisi olarak kullanılacak taşıtların yaşları 12 (on iki) yaşından küçük olmalıdır” denildi. 28 Ağustos 2007 tarihinde yayınlanan resmi gazeteyle bu değişiklik yürürlüğe girdi. Ve aradan 2 yıl geçtikten sonra yönetmelik yeniden delindi. Üzerinde değişiklik yapılan yine ’f’ maddesi oldu ve araç yaşı 20’ye çıkarıldı.


70 BİN ARAÇ 12 YAŞDAN BÜYÜK

Mehmet Nil Hıdır, özellikle servis şirketlerinin oluşturduğu sivil toplum örgütlerinden şikayet geldiğini söyledi ve değişikliğin nedenlerini şöyle açıkladı: “Ulaştırma Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre Türkiye’deki karayollarındaki araç yaş sınırı 20. Oysa okul taşımacılığında 12. Burada bir karmaşa söz konusuydu. Bunu düzeltmek istedik. Ayrıca servis taşımacılığı yapan şirketler de bundan şikayetciydi. Çünkü şu anda faaliyet gösteren yaklaşık 70 bin aracın yaş sınırı 12’nin üstünde.

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN GÖNÜL DAHA İYİSİNİ İSTER AMA...

Bu araçların yenilenmesi büyük külfet. Gönül çocuklarımızın daha genç araçlarla seyahat etmesini ister ama Türkiye’nin mali durumu da ortada. İlerleyen dönemde servis yapacak araç konusunda sıkıntı yaşanacaktı. İleride gelir düzeyi yüksek bir ülke oluruz ve bu sınırı tekrar değiştiririz.“ Hıdır, ’20 yaşındaki araçlarla çocukların taşınması ne derece sağlıklı?’ sorumuza ise şu cevabı verdi: ”Ulaştırma Bakanlığı Bilirkişi Hurda Araç Programı uygulandı. Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda 20 yaşın altındaki araçların fenni muayneleri yapıldığı sürece taşımacılık yapabileceği yönünde bilirkişi raporları söz konusu. Bu durumu Ulaştırma Bakanlığı’na ilettik. Onlar da Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirdi. Bilimsel verilerle bu karar alındı. MEB ve Ulaştırma Bakanlığı duyarlı davrandı.”

SERVİS ELEMANI LİSE DEĞİL İLKOKUL MEZUNU


“Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği”nde araçlarda öğrencilere yardım edecek personel yerleştirme zorunluluğu da getirdi. Araçlarda öğrencilerin biniş ve inişlerini kontrol eden bu servis elemanlarının 22 yaşından büyük ve lise mezunu olması şartı da koyuldu. 17 Eylül’de yapılan bir değişiklik de servis elamanların yaşı ve eğitimi konusunda oldu. Görevlilerin yaş sınırı 20’ye, eğitim düzeyi ise liseden ilkokula indirildi.

TÜKETİCİ DERNEKLERİ NE DİYOR?

[PAGE]


Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar: “Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı bu değişiklik olmadan önce de zaten ortada iyi bir manzara yoktu. Önceden araçlar ile ilgili olarak her ne kadar 12 yaş sınırı olmuş olsa bile buna hiç uyulmuyordu. Birçok servis aracı, servis personeli taşımıyordu. Öğrencileri güvenli bir şekilde araçtan indirilmesi ve bindirilmesi gerçekleşmiyordu. Araçlar da kemer kullanımına uyulmuyordu. Birçok aracın rehberi bile yoktu. Öğrencilerin birçoğu ise ayaktaydı ve servisler oldukça kalabalıktı. Bu durum karşısında ise malesef bir denetleme yoktu. Ulaştırma Bakanlığı’nın, Milli Eğitim’in, İçişleri Bakanlık’ın, belediyelerin ve kaymakamlıkların bu denetlemeyi sağlaması gerekirken malesef sağlanmıyordu. Ulaştırma Bakanlığı’nın bu konu için bir teşkilatı yok. Sonuç olarak bu araçlar denetlenmiyor. Denetleselerdi bu sorunlar yaşanmazdı. Bu uygulama ise yönetmeliği geriye itti ve öğrenci güvenliğini azalttı.”

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç: “Servis taşıması sırasında olan kazaları hepimiz biliyoruz. Bu olayları engellemeye yönelik uygulamaların olması gerekirken tam tersi uygulamalar gerçekleştiriliyor. Getirilen bu uygulama kazalara, problemlere neden olur. Çünkü 20 yaşına kadar çıkartırılan araçlar hurda olarak tabir edilir ve bizler de bu araçlara çocuklarımızı emanet etmemeliyiz. Aynı zamanda araçtaki görevliler de oldukça önemlidir. Bu süreçte eğitimin bir parçası olarak değerlendirilmesi gerekir. Şoför dahil araçtaki personelin de iyi bir eğitime sahip olması çocuk psikolojisini ve trafik eğitimini çok iyi bilmesi gerekir. Aksi takdirde gerek fiziki kazalara gerekse iletişim kazalarına sebep olur ve bu süreci olumsuz etkiler. Bu yüzden bu konuda değişik yerlerden uzmanlar getirilmeli ve bu konuyla onlar ilgilenmelidir.”
(Vatan)

İŞTE YÖNETMELİKTE YIL YIL DEĞİŞİKLİKLER

SADECE 2002'DE 9 ÖĞRENCİ ÖLDÜ... DİĞER SAYFADA 

[PAGE]

2000’li yılların başında servis kazalarının çok sık yaşanması ve bazı öğrencilerin hayatını kaybetmesi kamuoyunda tepki yaratınca devlet olaya el koymuş, 14 Haziran 2003’te, İçişleri Bakanlığı tarafından “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği” çıkartılmıştı. Bu yönetmeliğe getirilen sert önlemlerle kazalar engellenmeye çalışıldı. Bunlardan biri araçlara 10 yaş sınırının getirilmesiydi. Değişikliğe taşıma sektörü ek maliyet getiriyor diye karşı çıktı ancak yönetmeliğin yürürlüğe girmesi engellenemedi.

Yönetmelik 2 kez delindi


* Araç: 10 yaşından küçük olmalı

* Servis Elemanı: 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olmalı

28 AĞUSTOS 2007

* Araç yaşı: 12 yaşından küçük olmalı

* Servis Elemanı: 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olmalı

17 EYLÜL 2009

* Araç yaşı: 20 yaşından küçük olmalı

* Servis Elemanı: 20 yaşını doldurmuş ve en az ilkokul mezunu olmalı

SADECE 2002'DE 9 ÖĞRENCİ SERVİS KAZALARINDA ÖLDÜ

İşte Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin çıkmasına neden olan kazalar:

22.10.2002: Gaziantep’te işçi servisiyle öğrenci servisinin çarpıştı. 6 öğrenci öldü, 21 kişi de yaralandı.

23.10.2002: Konya Beyşehir’e bağlı Yazyurdu Köyü İlköğretim Okulu öğrencilerini taşıyan servis otobüsünün kaza yapınca 28 öğrenci ile servis sürücüsü yaralandı.

15.04.2002: Aydın’daki trafik kazasında kamyonla okul minibüsünün çarpıştı. 3 öğrenci öldü, minibüs şoförü ve 9 öğrenci yaralandı.