BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,57
ALTIN 2.959,13
HABER /  SAĞLIK

Çocukları kapalı ortamlar tutmayın!

Uzmanlar uayarıyor; çocukların mümkün oldukça kapalı ortamlardan uzak tutulması gerekiyor.

Abone ol

Uzmanlar, aileleri kış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlarda vakit geçiren çocukların daha fazla hastalanabileceği konusunda uyarıyor. Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, “Soğuk havadan dolayı vücudun daha fazla enerji harcayıp yorgun düşer. Hastalık yapan mikrop ve mikroorganizmalar, kapalı ve kalabalık yerlerde havadaki yoğunluğunun artmasıyla daha da artar. Zayıf kalan vücut hastalanır.” dedi.

ÇOCUĞA EKSTRA VİTAMİN VERİLMEMELİ

Kış aylarında görüler hastalıkların çoğunun kapalı ortamlarda bulaştığını ifade eden Karaböcüoğlu, çocuklarda daha sık görülen kış hastalıklarının ayakta da tedavi edilebileceğini söyledi. Çocukların mümkün oldukça kapalı ortamlardan uzak tutulması gerektiğini belirten Karaböcüoğlu, Soğuk algınlığı, nezle, grip, bademcik iltihabı, soluk borusunun iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar kışın çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu hastalıkların çoğu ayaktan tedavi edilebilir. Her çocuğun hastalıklara karşı direnç kazanması için bu hastalıkları geçirmesi gerekmektedir. Özellikle kreşe ve okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanması doğal bir durumdur. Mecburiyet olmadıkça çocuklar kapalı ortamlarda tutulmalı. Hastalık zamanında da çocuğa ekstra vitamin verilmemeli, ihtiyaç kadarı yeterlidir.” şeklinde konuştu.

MUTLAKA DOKTORA GİDİLMELİ

Karaböcüoğlu, çocukların hangi durumda doktora başvurması gerektiğini şöyle sıraladı: "İlk 3 aylık bebekte görülen her ateşlenmede mutlaka doktora gidilmelidir. 3 aydan büyük bebekler; yüksek ateş, halsizlik, yeterince beslenememe ve ağızdan sıvı alamama gibi durumlar varsa mutlaka doktora götürülmelidir. Çocukta, öksürükle birlikte yüksek ateş ve hışıltının olması, öksürüğün geceleri çocuğu uykudan uyandırması ve çok sık nefes alıyor olması çocukları doktora gecikmeden götürmek için uyarıcı sebeplerdir."