Ailelerin çocukları çalıştırmasına böyle çözüm bulundu... Bundan sonra çocuklardan mendil vs. almanın cezası 100 lira!
Abone olİstanbul Çocuk Şube Müdürlüğünce, "Sokağın Tehlikelerine Maruz Kalan Çocukların Korunması, Eğitim-Öğretimin Sağlıklı Devamı ve Kamu Esenliğinin Sağlanması" konusunu içeren bir dizi kararın alındı. Buna göre artık sokakta mendil ve benzeri şeyler satan çocuklardan alışveriş yapanlara Kabahatler Kanu uyarnca 100 TL ceza uygulnacak.
İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Çocuk Şube Müdürlüğünün, "çocukların gelişimlerini sağlıklı yaşam şartları içinde tamamlamaları, her türlü tehlikeden ve istismardan uzak tutulması, ilköğretim ve orta öğretim çağı çocukların huzurlu ortamlarda eğitim-öğretim görmelerinin sağlanması" için bir dizi karar hazırladığı bildirildi.
Açıklamada, İstanbul Valiliği'nden "olur" alınan kararın amacının, "Sokakta yaşamak, çalıştırılmak, dilenmek zorunda bırakılan çocukların, beden, ruh ve ahlaki gelişmelerini, güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşamalarını sağlayarak, gerekli eğitimi aldırıp, topluma faydalı birer birey haline getirmek.
18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE TİNER VE UÇUCU MADDE SATILAMAYACAK
Ayrıca çocukları alkollü, içki, uçucu ve uyuşturucu maddeleri kullanma alışkanlığından, fuhuş, cinsel tacize uğrama, hırsızlık, yaralama, öldürme ve benzeri sokakta olabilecek muhtemel suç ve tehlikelerden uzak tutmak, okullardaki eğitim-öğretimin düzenli devamını sağlayarak, öğrenci ve eğitim ortamlarının huzur ve sükununu temin etmek" olduğu belirtildi. Bu kararın, "İstanbul ili sınırları içerisinde 18 yaşından küçüklere tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içeceklerin, uçucu, çözücü, yapıştırıcı nitelikli sentetik maddelerin satışını yapmak isteyen veya çocukları fuhuş, cinsel istismar, hırsızlık, yaralama, öldürme ve benzeri olaylarda kullanan ve dilendiren, çalıştıranlarla, bunlardan mal veya hizmet alan, satan, öğrenci ve eğitim ortamlarının esenliğini tehdit eden gerçek ve tüzel kişileri" kapsadığı ifade edilen açıklamada, kararın genel esaslarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:
-Sokak, cadde, meydan, gar, otogar, durak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethaneler, inşaatlar, terk edilmiş yapılar, köprü altları gibi yerlerin barınmak amacıyla kullanılmayacak ve kullandırılmayacak.
-18 yaşın altındaki çocuklar, gemi, otobüs, tren gibi toplu taşıma araçlarında, mezarlıklarda, akan trafiğin içinde, bar, diskotek ve eğlence yerlerinde çalıştırılmayacak.
-18 yaşından küçüklere, uçucu madde olarak tanımlanan yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan kimyevi uyuşturucu ve psikotrop maddeler ile her nevi tütün ve tütün mamulleri ve alkollü içeceklerinin satışı ve kullandırılması yasaktır.
-18 yaşından küçüklerin sattıkları mal ve hizmetler 'kağıt mendil, çiçek, su, tartıcılık, ayakkabı boyacılığı' satın alınmayacaktır.
-Okul, dershane, yurt gibi eğitim ve öğretim mekanlarıyla ilgisi olmayan şahısların, bu yerler etrafında bekleme yaparak, eğitim ve öğretimi doğrudan etkileyerek ve böylece öğrenci ve idareyi rahatsız edecek hal ve hareketlerin, eğitim ve öğretimin huzur ve sükun içinde devamının sağlanması yoluyla muhtemel risk gruplarının ve çeteleşmenin önüne geçilecektir.
-Kafe ve oyun salonlarına öğrenciler okul saatlerinde alınmayacaktır. İnternet kafelerde çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini bozacak mahiyette oyun oynamaları ve ahlaki yapılarına zarar verecek sitelere girmeleri yasaktır.
-Bunun denetimi başta okul idareleri olmak üzere aile ve kolluk işbirliği ile sağlanacaktır.
Açıklamada, karara uymayanların, eylemleri aykırı bir suç teşkil etmediği takdirde, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi uyarınca cezalandırılacağı bildirildi. 'Emre aykırı davranış'ları belirleyen o madde ise şöyle:
MADDE 32.- (1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye 100 Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.
(2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.
(3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.