BIST 10.035
DOLAR 35,34
EURO 36,89
ALTIN 3.002,06
HABER /  DÜNYA

Çocuklarda geniz etine dikkat !

Op. Dr. Fuat Bulut, çocuklarda geniz eti problemlerinin sonuçları ile bu hastalığın tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. <br/>Mikroorganiz...

Abone ol

Op. Dr. Fuat Bulut, çocuklarda geniz eti problemlerinin sonuçları ile bu hastalığın tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Mikroorganizmalara karşı savunma sistemlerinden birisi olan geniz etinin genetik, alerjik gibi nedenlerle daha sık enfeksiyona maruz kalabildiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nde görevli Op. Dr. Bulut, asıl görevi savunma olan geniz etinin, bakteriyel tabakanın gelişmesiyle birlikte problem haline dönüşebildiğini ve vücut için bakteri kaynağı haline gelebildiğini ifade etti. Büyüyen geniz etinin, burun havayolunu tıkadığını ve bu durumda çocuğun burun solunumunu yapamadığını bildiren Op. Dr. Bulut, ayrıca geniz eti probleminin genel sağlık sorunlarına da yol açabildiğini kaydetti. Hastalığın çocuklarda sinsi seyreden işitme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Bulut, “Hastalık, horlamadan tam tıkanmaya kadar uyku problemlerine, idrar kaçırmaya, gece uykuda, büyüme hormonu salınımı etkilendiğinden, çocukta büyüme sorunlarını da ortaya çıkarabilir. Yüz görünümünde şekil bozukluğuna, iştahsızlığa gece boyunca iyi nefes alamadıkları için kaliteli uyku uyuyamayan çocukların hiperaktifite ve beraberinde davranış bozuklukları ortaya çıkabilir” dedi.

“AMELİYAT ŞARTSA VAKİT KAYBEDİLMEMESİ GEREKİR”
Geniz eti için ameliyatın gerekli olması durumunda zaman geçirilmemesi gerektiğini belirten Bulut, “Geniz eti büyümesi tedavisinde hastaların büyük kısmında ameliyat gerekirken bazılarında ise ilaç takibi gerekir. Tanıda bakış muayenesinde yüz bölgesinde şekil bozukluğunun olması, endoskopik yöntemler, direkt grafi ve gerekirse BT görüntüleme yöntemleri kullanılır. Çocuğun yapılan muayenesi ve ailenin vermiş olduğu bilgiler değerlendirilerek ameliyat gerekip gerekmediğine karar verilir. Ameliyat öncesi sık bademcik enfeksiyonu mutlaka sorgulanmalıdır. Kulaklar da iyice incelenmeli ve basınç testi yapılmalıdır. Bakteri kaynağı haline gelen, çocuğun yüz gelişimini, uyku düzenini ve gelişimini bozan bir geniz eti problemi için zaman geçirilmemesi gerekir. Bunun gerekliliği kulak burun boğaz hekiminin hastayı değerlendirmesi ile ortaya çıkar” diye konuştu.
(İHA)