Çocukların güzel bir yaz tatili geçirebilmesi için uzmanlar şu maddeleri söyledi
Abone olUzmanlara göre, çocuğun yaz tatili iyi değerlendirilemiyor. Nelere dikkat edilmeli?
Uzmanlara göre, çocuğun zamanını etkin kullanmayı bilmeyen anne-babalar yüzünden yaz tatili iyi değerlendirilemiyor. Peki, tatili verimli geçirmek için nelere dikkat edilmeli.
Uzun ve yorucu bir okul döneminden sonra çocuklar nihayet tatile girdi. Ancak sınavlar, dersler, erken kalkma gibi birçok zorluğun geçici bir süreyle de olsa son bulduğu bu dönem, anne ve babalar için başka sorunları da beraberinde getiriyor. Çocuklara rahatlama ve serbestlik ifade eden tatil dönemi, anne-babalar için özellikle zaman ve aktivite planlaması konusunda birçok soru işareti içeriyor.
“Okul döneminde bir çocuğun gününün çok büyük bir kısmı okulda geçtiğinden anne-babalar için günü programlamak nispeten daha kolaydır. Tatil döneminde ise sabahtan akşama kadar çocuğun evde kalacak olması onları endişeye düşürebilir” diyen Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Klinik Psikolog Cemre Soysal, çocuklara yaz programı hazırlanırken; onların “çocuk olmak” ile ilgili ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerektiğinin altını çiziyor. Soysal, ”Anne-babalar çocukların okul döneminden çıktıktan sonra yorgun olduklarını ve tatilin, onların enerjilerini yeniden kazanmaları için kullanılması gerektiğini unutulmamalıdır” diyor.
Peki, çocukları için yaz tatilini etkin kullanmak isteyen anne-babalar nelere dikkat etmeli? İşte Cemre Soysal’ a göre ebeveynlerin unutmaması gereken noktalar:
Kış boyunca yapamadıklarına yoğunlaşın: Çocukların çoğu zaman darlığı, imkân kısıtlılığı nedeniyle okul döneminde birçok şeyi erteler. Özellikle gitmek isteyip de gidemediğiniz bir gezi alanı, ailecek yapmak isteyip de yapamadığınız bir aktivite varsa bunları yapabilirsiniz. Beraber geçirdiğiniz zamanları artırmaya özen gösterin.
Karnede zayıf not varsa nedenlerini araştırın: Varsa karnesindeki zayıf notu şimdi hatırlatmayın; çünkü artık değiştirebileceğiniz bir şey yok. Yapılacak en faydalı iş, bu dersin başarılamamış olmasının nedenlerini araştırmak.
Kitap okumaya zaman ayırın: Çocuklar okul döneminde istedikleri kitapları okumaya zaman bulamayabilirler. Ayrıca okullarda zorunlu olarak okutulan kitapların hepsi onların ilgisini çekmeyebilir. Yaz tatili çocukların kitabı sevmelerini sağlamak için çok uygun bir dönemdir. Beraber kitapçıya gidin ve kendi isteğine uygun kitap seçmesine izin verin, aynı zamanda siz de kendinize kitap alın ve onun önünde siz de kendi kitabınızı okuyun. Bunun size verdiği keyfi çocuğunuzla paylaşın. Zevk aldığı kitabı okuyan çocuğun kitap okuma alışkanlığı gelişecek, böylece okumaya daha istekli olacaktır.
Beş duyuya hitap eden oyunlar oynasınlar: Çocukların dünyayı ve çevreyi en iyi tanımalarının yolu beş duyularını da kullanarak yaptıkları etkinliklerdir. Eski zamanlardan beri bu oyunların en zengin kaynağı sokaktır. Sokakta oynanan oyunlar yaratıcılığı, problem çözme becerisini, sosyal ilişkileri geliştirir. Bunu deneyimlemesi için çocuğunuza imkân yaratmaya çalışın.
Spor yaptırın: Yaz boyunca imkânlarınız dâhilinde çocuğunuzu yüzme, tenis, basketbol gibi açık havada da yapabileceği bir spora yönlendirebilirsiniz. Kışın okul döneminde kapalı alanda kalan ve genellikle masa başında oturan çocukların fiziksel aktiviteye ihtiyaçları vardır.
Tatil demek sınırsız televizyon – bilgisayar demek değildir: Çocukların ebeveynlerinden en büyük istekleri tatil boyunca istedikleri kadar televizyon izlemek veya bilgisayar oynamak olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki bunların kısıtlanması çocuğun okul dönemi ile ilgili değil, genel gelişim ve dikkati için gereklidir. Bu nedenle de televizyon ve bilgisayar süreleri yine aşırıya kaçmadan kontrol altında devam ettirilmelidir.
Düzenli olarak ders çalışmalı: Çocuklar yaz tatilinde günlerinin bir kısmını da okulla ilgili çalışmalara ayırmalıdır. Bunun süresi çocuğa göre değişmekle birlikte, dikkate alınması gereken nokta çok ağır bir program olmamasıdır. Anne-babalar mümkün olduğunca bu çalışmaları eğlenceli hatta oyun gibi yapmaya özen göstermelidir. Günlük programdaki çalışma bölümü çocuğun yapmak istediği aktivitelerden önceye alınmalıdır. Böylece istediğini yapabilmek için ders çalışmayı bitirmek çocuk için bir motivasyon olacaktır.