BIST 9.949
DOLAR 35,24
EURO 36,70
ALTIN 2.982,58
HABER /  GÜNCEL

Çocuklar daha bilinçli

Adana’da, gıda mühendisi adayı öğrenciler, vatandaşların “Dünya Süt Günü”nü kutlayarak sağlıklı sütün nasıl olması gerektiğini ve tüketimini...

Abone ol

Adana’da, gıda mühendisi adayı öğrenciler, vatandaşların “Dünya Süt Günü”nü kutlayarak sağlıklı sütün nasıl olması gerektiğini ve tüketimini içeren broşür ve boyama kitapları dağıtıp, bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Küçük yaşta çocukların, tecrübeli annelerden daha bilinçli olduğunun görülmesi, dikkat çekti.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin işbirliğiyle Dünya Süt Haftası etkinlikleri kapsamında Atatürk Parkı’na stant kurdu. Stantta bulunan genç gıda mühendisi adayları “Hayatın tadı kola değil süttür. Sütün mevsimi yoktur, dört mevsim içilir. Ağzınızın süt kokması kimseyi rahatsız etmez. Süt içerseniz daha az şeker kullanırsınız. Aslan sütü değil, onun yerine inek, koyun, manda ve keçi sütü için” diye bağırarak, çevreden geçen vatandaşların ilgisini çekti. Öğrencilerin, vatandaşların “Dünya Süt Günü”nü kutlayıp, sağlıklı sütün nasıl olması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgilerin bulunduğu broşürler dağıttı. Büyüme çağında olan minikleri de unutmayan mühendis adayları, çocukların dikkatini çekmek için de boyama kitabı dağıttı. Genç mühendis adaylarının sütün nasıl tüketilmesi konusunda bilgilendirdiği küçük çocuklar genelde “Ben bunu biliyorum zaten” diyerek çevredekileri şaşırtırken, annelik konusunda deneyimli Songül Güler isimli vatandaşın tepkisi, sağlıklı süt tüketimi konusundaki gerçeği ortaya koydu: “Hazır sütlerden bir şey yaptığım zaman ağzını açıyorum, 2 günde bozuluyor. Sağılan inek sütünü pet şişelere doldurup ağzını kapatınca dolapta 1 hafta 10 gün kalıyor. Kaynatıp soğuduktan sonra kapatıyorum hiç de bozulmuyor. 3 çocuğuma da inek sütü içirdim. Üçünü de sağlıklı bir şekilde yetiştirdim hiçbir sorun yaşamadım.”
Bazı vatandaşlar ise “Yediğimiz hiçbir şey, soluduğumuz hava bile sağlıklı değil” diye tepki gösterdi. Mühendis adayları, anneleri yanında bulunmayan ancak evlerinde sokak sütü tüketilen bazı çocukları da “Sütün kaynatılması, içerisindeki besin değerlerini öldürür. Annenize iletin” diyerek tembihledi. Başka bir küçük çocuğun ise fazla süt tüketiminin de yanlış olduğunu vurgulaması, genç mühendis adaylarını şaşırttı.
Çocuk ve ebeveynlerle bire bir görüşüp bilgilendiren Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi Burcu Mete, kırsal kesim alışkanlığı olarak sokak sütünün yaygın olarak tüketildiğini vurguladı. İnsanların bilinçsiz olduğunu belirten Mete, şöyle devam etti:
“Akrabam getiriyor, şuradan alıyorum, buradan alıyorum diyorlar ama süt alınırken, ne tarz koşullardan geçtiğini, süte su katıldığını bilmiyorlar. Süte katılan su, sütün içerisindeki yağ dengesini bozmaktadır. Bunlar fabrikalarda işlendikten sonra daha temiz hale getirilmektedir. Biz bunların haberini insanlara vermeye çalışıyoruz. Çocukların dikkatini çekmek için boyama kitabı, büyüklerin dikkatini çekip bilinçlendirmek için ise süt içerikli broşürlerimizi dağıtıyoruz.”
(İHA)