Sağlık Bakanlığı, Suriye’de çocuk felci salgını bilgisini aldıktan sonra Türkiye’ye hastalık girişinin önüne geçmek için aşılama çalışması b...
Abone olSağlık Bakanlığı, Suriye’de çocuk felci salgını bilgisini aldıktan sonra Türkiye’ye hastalık girişinin önüne geçmek için aşılama çalışması başlattı.
Sağlık Bakanlığı, çocuk felci (poliomyelit) hastalığına ilişkin, “Suriye’de çocuk felci salgını olduğu bilgisi alındıktan sonra Bilim Kurulunca ülkemize hastalık girişinin engellenmesi amacıyla bazı tedbirlerin alınmasına karar verildi” dedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Çocuk felci (poliomyelit) hastalığının, bu hastalıkla ilgili virüsün sebep olduğu ve hastalığa yakalanan bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabilen bir hastalık olduğuna dikkat çekilerek, "Hastalık etkeni virüs su ve besinlerle ağız yoluyla alınmaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmaktır” denildi.
Ülkemizde son çocuk felci vakasının 1998 yılında görülmüş olup o tarihten bu yana çocuk felcinin bulunmadığı bilgisinin yer aldığı açıklamada, “1963 yılından beri çocuklarımıza çocuk felci aşısı uygulamaktayız. Halen aşı takviminde 2, 4, 6, ve 18. aylarda ve ayrıca ilköğretim birinci sınıfta çocuklarımıza çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte “çocuk felcinden arındırılmış ülke” sertifikası almıştır.
Dünya Sağlık Örgütü, Suriye’de çocuk felci vakalarının görüldüğünü teyit etmekte ve bu durumu bir “halk sağlığı acili” olarak ele almaktadır. Ayrıca hem Suriye’de hem de bölgedeki diğer ülkelerde tedbir alınması gerektiğini ifade etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
SURİYE ÇOCUK FELCİ SALGINI
Suriye’de çocuk felci salgını olduğu bilgisi alındıktan sonra Bilim Kurulunca ülkeye hastalık girişinin engellenmesi amacıyla bazı tedbirlerin alınmasına karar verildiğinin bildirildiği açıklamada şöyle denildi:
“Bu kapsamda
- Suriye ile komşuluğu olan 6 ilimiz (Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak) ile Adana ilimizde yaşayan 5 yaş altı tüm çocuklara (T.C. vatandaşı veya yabancı uyruklu) ağızdan damla şeklinde çocuk felci aşısı yapılacaktır.
-Diğer illerimizde ise kamplarda veya kamp dışında yaşayan Suriyeli 5 yaş altı çocuklara bulundukları yerde ulaşılarak çocuk felci aşısı yapılacaktır.
-Halen Suriye sınırından giriş çıkışlarda yaşına bakılmaksızın tüm kişilere çocuk felci aşısı uygulanmaktadır.
Uygulama, bir ay ara ile iki tur halinde düzenlenecek olup “Çocuk Felci Aşı Günleri” nin birinci turu 18-24 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Aşı uygulaması, aşı istasyonlarında ve kapı kapı dolaşılarak gerçekleştirilecektir. Bu dönemde okul aşıları da dâhil olmak üzere her türlü aşılama çalışması da aksatılmadan devam ettirilecektir. Özellikle, yukarıda belirtilen 7 ilimizdeki tüm çocukların aşılanması hedefine ulaşılmasında anne ve babaların sağlık personeline yardımcı olmaları büyük önem taşımaktadır.”
(İHA)