BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  SAĞLIK

Çocuğunuzu mutlaka dinleyin

Çocuğun davranışları, ailesi ve yetiştirilme tarzı hakkında bilgiler yansıtır. Psikolog ebeveynleri uyardı.

Abone ol

Bursa Acıbadem Hastanesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Psikolog Şebnem Çoban, çocuğun davranışlarının, ailesi ve yetiştirilme tarzı hakkında bilgileri yansıttığını söyledi. Çoban, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezinde düzenlenen ''Mükemmel değil, mutlu anne ve babalar olmak'' konulu konferansta, mutlu anne ve baba olmanın yolunun çocukla iyi iletişim kurmaktan geçtiğini belirterek, iletişimin de çocuğu dinlemeyle başladığını belirtti.

Çocuk yetiştirirken bazı kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu ifade eden Çoban, şöyle konuştu: ''Genellikle çocuklarımız başarılı olmasını istiyoruz. Aile büyüklerinin kafasında (bizim evimizde çocuk olmak nasıl bir duygu?) sorusunun bulunması gerekiyor. Çocuğun davranışları, ailesi ve yetiştirilme tarzı hakkında bilgileri yansıtır. Çocuk aile içinde nasıl bir davranışa maruz kalıyorsa, toplum içinde de aynı davranışları kendisi de diğer bireylere yansıtıyor. Örneğin, çocuğun kavgaya ve şiddete eğilimi varsa bunu öncelikle aile içinde halletmemiz gerekir.'' Sorunun çözümü için çocuğu dinlemeye zaman ayırmanın son derece önemli olduğuna işaret eden Çoban, çocukların sorunun çözülmesinden çok kendilerinin dinlenmesini istediklerin söyledi.

ÇOK FAZLA NASİHAT OLUMSUZ ETKİ YARATABİLİR
Dinlerken çok fazla nasihat vermenin çocuk üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini ifade eden Çoban, şöyle devam etti: ''Çocuk, çok fazla nasihat duyduğunda, kendisini beceriksiz hissedebiliyor. Nasihatler başladığında çocukla iletişim kopuyor. Çocuk, anne ve baba ile iletişimi kesiyor. Nasihat yerine sadece dinlemek önemlidir. Sorunun çözümünü, çocuğa buldurmalıyız. Bazen önerdiğimiz çözüm ve nasihatler, çocuğun aklına yatmıyor. Ancak, kendisi bir çözüm bulduğunda uygulaması ve yapması daha kolaydır. Çocukların da duyguları var. İletişimi ilerletmek için onların duygularını göz ardı etmek yerine onların duygularına saygı göstermeliyiz.''

BEN DİLİ
Çocukla kurulan iletişimde ''ben dilini'' kullanmanın da çok önemli bir davranış olduğunu belirten Çoban, ben düşüncesinin ortaya koyulduğunda duygu ve düşüncelerin içtenlikle ortaya çıktığını bildirdi. Çocuğa ''Neden böyle davranıyorsun'' yerine ''Bu davranışına çok üzüldüm'' denilmesi gerektiğini belirten Çoban, ''Böylece, davranışın bizde yarattığı duygu ve düşünceyi çocuğa iletiriz. Çocuğun benliğini zedeleyici ifadeler yerine benliğini geliştirici ifadeler kullanmalıyız. Düşünce, duygu ve isteğimizi anlatmadığımız zaman, kendimizi ifade etmemiz çok zorlaşıyor. Çocuklarımıza karşı sakar, tembel, yaramaz ve dağınık gibi olumsuz sıfatla kullanmaktan kaçınmalıyız'' dedi.