BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

Coca Cola Starbucksa rakip oluyor

Dünyanın içecek devi Coca Cola şimdi de kahve pazarına giriyor ama neden?

Abone ol

ABD'li içecek devi Coca Cola, son dönemli şekerli içeceklerle ilgili artan tartışmaların neden olduğu talep kaybını kahve satışları ile kapatmaya çalışacak.

Coca Cola, dün Kanada'nın başkenti Toronto'da tanıtımını yaptığı Far Coast markası ile müşterilerine özel nitelikli kahveler sunacak. Coca Cola'nın kahve ve çayları, fast food zincirlerinden, restaurant ve benzin istasyonlarına kadar birçok noktada müşterisi ile buluşacak.

Coca Cola'nın yeni hamlesi ile ilgili görüşlerini açıklayan şirketin içecek biriminin başındaki isim olan Udaiyan Jatar, "Bu Coca Cola için çok büyük yeni bir alan" ifadesini kullandı.

Dünyada çay ve kahve pazarının soft içecek pazarının iki katı olduğuna işaret eden Jatar, bu sektörde uygun fırsatlar olduğunu düşündüklerini belirtti.

Far Coast zincirleri geliyor

Yeni markası Far Coast ile ilgili satış hedeflerini açıklamaktan kaçınan Coca Cola, ilk Far Coast konsept mağazasını bu ay içerisinde Toronto'da açacak, ardından Oslo ve Singapur'da da birer mağaza açılacak. Far Coast'lar bir yıl içerisinde de ABD'nin geneline yayılacak.

Coca Cola'nın yeni mağaza zincirleri ile şu anda sektörün en büyüğü olan Starbucks'a da ciddi bir rakip olması bekleniyor.

Şekerli içecek tartışmaları

Nüfusunun çoğunluğu şişmanlık ve obezite tehlikesi altında olan ABD'de bu tehlikenin önüne geçebilmek için ne yapılması gerektiği tartışılıyor. ABD'de en son gündeme gelen öneri ise, şişmanlığın en önemli nedenlerinden biri olarak görülen şekerli içeceklere ek vergi uygulanması.

North Carolina Üniversitesi Obezite Merkezi'nin başındaki isim olan ve dünyanın önde gelen beslenme uzmanlarından Barry Popkin, içinde şeker olan tüm soft içeceklere uygulanacak verginin obezitenin engellenmesinde önemli rolünün olacağını belirtti. Agresif pazarlama stratejileri uygulayan içecek şirketlerini suçlayan Popkin, hükümetin şekerli içeceklere de alkol ve sigara gibi ek vergi uygulamasının zamanı geldiğini belirtti. Popkin, şunları söyledi:

"Sigara içmeyi azaltmanın tek yolu fiyatları artırmaktır. Aynı şekilde bir şişe kolanın fiyatını da üç katına çıkarırsanız tüketiciler diet kola, süt, meyve suyu veya suya yöneleceklerdir."

Bir şişesi yüzlerce kalori içeren bu tip içeceklerin Amerikalılar arasındaki kulanımı her geçen gün artıyor. 1965 yılında ABD'de bir kişinin şekerli içeceklerden aldığı günlük kalori miktarı ortalama 234 iken, bu rakam 2002 yılında 451 kaloriye çıktı.

Kaynak:www.cnnturk.com