BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,36
ALTIN 2.838,77
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Çoban Dede Köprüsü restore ediliyor

Erzurum- Ağrı karayolunda Aras Nehri üzerinde bulunan 712 yıllık geçmişe sahip Çobandede Köprüsü’nde restorasyon çalışması başlatıldı.

Abone ol

Define avcıları tarafından yağmalanarak taşları yerinden sökülen köprüde Karayolları 12'inci Bölge Müdürlüğü’nce başlatılan çalışmanın birkaç ay süreceği bildirildi.

İlhanlı hükümdarı Gazan Han zamanında yörede yapılan imar çalışmaları sırasında Vezir Salduzlu Emir Çoban Noyin tarafından l297 - 1298 yıllarında yaptırılan Çobandede Köprüsü, 712 yıldır zamana direnmeye çalışıyor. Pasinler'in15 kilometre doğusundaki Aras Nehri üzerine inşa edilen 128 metre uzunluğunda, 8,5 metre genişliğinde, en büyük kemer açıklığı l3, en yüksek noktası 30 metre olan köprü en son 1946 - 1948 yılları arasında onarımdan geçirilmişti. Yıkılma tehlikesi bulunduğu için trafiğe kapatılan tarihi köprüde Karayolları 12'inci Bölge Müdürlüğü yıllar sonra restorasyon çalışması başlattı. Define avcıları tarafından yağmalanan ve taşları yerinden sökülen tarihi köprüdeki restorasyonu, dağılan Yugoslavya’da Sırplar tarafından bombalanan tarihi Mostar Köprüsü’ne yeniden yapan firma yürütüyor.

ÇOBAN DEDE KÖPRÜSÜNÜN MİMARİSİ

Yedi yuvarlak kemerli gözden meydana gelen köprünün ilk gözü son yıllarda yapılan onarım sırasında kapatıldı. Köprünün kemerleri siyah, kırmızı ve gri renkli kesme taşlardan oluşuyor. Taşların işlenişinde son derece ahenkli ve iyi bir işçilik gözleniyor. Ayrıca köprü ayaklarının altına yatay olarak ardıç ağaçları da yer alıyor. Böylece köprünün batmaması sağlanıyor. Köprü ağırlığını hafifletmek için de tampon duvarları arasında boşluklar bırakıldığı görülüyor. Köprünün ayakları üzerinde son derece güzel işlemeleri olan köşkler de yer alıyor.