BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  DÜNYA

Cnn travellerin kapağı Türkiye

Uluslararası gezi dergisi CNN Traveller, İstanbul'u kapak yaparak Türkiye ile ilgili bilgi verdi.

Abone ol

Dan Hayes tarafından kaleme alınan Türkiye ile ilgili yazıda, İstanbul'un modern yüzü ele alındı. Yazıda, Türkiye'nin AB üyeliğinin gündemde olduğu bir dönemde, İstanbul'un kültürel yaşamının adeta bir rönesans döneminden geçtiği ifade edildi.

CNN Traveller dergisinin muhabiri Hayes, yazısında İstanbul'da Ayasofya'nın önünde rastladığı üniversite öğrencisi 3 Türk kızın üzerlerindeki tişörtler ve kot pantolanlarla Avrupa'da okuyan öğrencilerden hiç farklı görünmediklerini bildirdi. Hayes, öğrencilerin açıklamalarından, İngilizce'yi iyi bilmenin ve konuşmanın Türkiye'de iyi bir iş bulmak için çok önemli olduğunu ve ülkede gençlerin Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklediğini
öğrendiğini vurguladı. Derginin kapağında görülen Ayasofya'nın da, Türkiye'nin Batı ile olan değişik ilişkisini adeta tanımladığı, Hıristiyan ve Müslüman simgelerin birarada aynı duvarlarda yer aldığı belirtildi. Türkiye'nin AB üyeliğine hazırlık evresinde olduğu bu dönemde, ülkede pek çok ekonomik ve siyasal ilerlemenin kaydedildiği belirtilirken, AB'nin Türkiye'ninüyeliğiyle ilgili bazı kaygılarının olduğu ve Türkiye'nin AB üyeliğinin 10-15 yıl sürebileceği düşüncesi savunuldu.

Dergide, Türkler arasında, ülkenin AB'ye üyelik hedefinin uyandırdığı coşkunun biraz soğuduğu ve eskiden yüzde 78'lerde olan desteğin, Economist dergisinin yaptığı son bir araştırmaya göre yüzde 58'lere düştüğü kaydedildi. Yazıda, kültürel açıdan Türkiye'ye ve özellikle İstanbul'a bakıldığında son derece zengin ve çağdaş bir görünümün ortaya çıktığı, örneğin İstanbul'da 2004 yılı ekim ayında açılan İstanbul Modern Sanatlar Galerisi'nin, 30 bin metrekarelik görkemli alanında Türk sanatını tanıttığını ve müzede sergilen eserlerin, Türkiye'nin geçmişte, bugün ve gelecekte Avrupa'ya ne denli yakın ve bağlı olduğunu bir kez daha kanıtladığı ifade edildi.

Dergide, İstanbul'da son yıllarda son derece modern ve dünya çapında restoranların da açıldığı belirtilerek, son olarak İstanbul'un gözde restoranlarından birinin Alman şef aşçısının çarpıcı görüşlerine yer verildi. Şef aşçıya göre son 10 yılda Türkiye'de inanılmaz değişiklikler yaşandı ama Türk halkının konukseverliğinde hiçbir değişiklik yok ve hala aynı samimiyetiyle sürüyor.