Şırnak'ın Cizre ilçesi, son günlerde sağlık alanında yaşanan yeniliklerle adından söz ettirmeye başladı.
Abone olTerör ve toplumsal olaylarla gündemden düşmeyen Şırnak'ın Cizre ilçesi, son günlerde sağlık alanında yaşanan yeniliklerle adından söz ettirmeye başladı. Sınırın sıfır noktasında sınırsız bir hizmet veren Cizre Devlet Hastanesi, yaptığı yeniliklerle de bölgede en modern hastaneler arasında yer alıyor.
2006 yılında bölgedeki en modern hastane olarak hizmete açılan Cizre Devlet Hastanesi'nde sayısız ameliyat ve tedaviler yapılıyor. 45 uzman doktorun görev yaptığı hastanede yaklaşık bir yıldan bu yana özellikle göz ameliyatlarında göz doktorlarının özverisi ile büyük başarı ve ilerleme sağlandı. Suriye sınırına sıfır noktada 34 bin 800 metrekare alan üzerine kurulan ve üç helikopter pistinin bulunduğu hastanede özellikle göz alanında büyük bir devrim yaşanıyor. Günde ortalama 150 hastanın muayene eildiği göz polikliniğinde hafta da 20-30 arası ameliyat yapıldı. Cizre'de bazı göz ameliyatları da Op. Dr. İsmail Konuş'un göreve başlaması ile yapılmaya başlandı.
Daha Önce Afrika Katarakt Projesi kapsamında Afrika'da gönüllü olarak çalışan Op. İsmail Konuş, Cizre'de karşılaştığı kataraktların Afrika'daki kataraktlardan daha sert ve komplike olduğunu ifade ederek, bir yıl içerisinde yaklaşık 650'ye yakın ve son teknolojiye sahip ameliyathanedeki cihazlarla katarakt ameliyatını gerçekleştirip vatandaşların katarakt ameliyatı için farklı il ve ilçelere sevk edilmelerinin de önüne geçildiğini söyledi. Konuş, son bir yıl içerisinde Cizre'de daha önce yapılamamış bebeklerde konjenital katarakt ameliyatları, şaşılık, göz tansiyonu, multidiot lazerle gözyaşı kanal tıkanıklığı, küçük çocuklardaki ritleng tüp implantasyonları, asit ameliyatları yaptıklarını, bunun yanında kornea nakli yapabilecek altyapıya sahip olduklarını söyledi. Konuş, Cizre Devlet Hastanesi'nde göreve başladığından bugüne kadar 12 bin poliklinik hastası baktığını belirterek, "Bu hastalardan bine yakın ameliyat yaptım. Özellikle hastaları muayene ederken dikkatimi çeken şey, cerrahi olarak tedavisi mümkün olup fakat maddi imkansızlıklar nedeni ile başka illere gidememiş hastaların katarakta bağlı olarak yıllardır karanlığa mahkum bırakılmış olmaları idi. Bu durum bana risk alarak yoğun bir şekilde çalışmam gerektiğini gösterdi. İki yüze yakın poliklinik hastası baktığım günler oluyor. Ameliyat olarak da günde 10-15 ameliyat yapıyorum. Burada özellikle daha önce hastalar bir katarakt, göz tansiyonu, şaşılık nedeni ile sürekli dışarıya sevk edilmişler" dedi.
Op. Dr. Konuş, "Cizre Devlet Hastanesi'nde bugüne kadar yaklaşık bin ameliyat yaptım. Bu ameliyatların 650 tanesi katarakt ameliyatı, ikinci sıklıkta piterjiyum, şaşılık, göz tansiyonu, göz yaralanmaları, gözyaşı kanal tıkanıklıkları ameliyatları ve bunu diğer göz hastalıklarına bağlı ameliyatlar takip ediyor. Cizre Devlet Hastanesi'nde yaklaşık bir yıldan bu yana vatandaşlara sınırın sıfır noktasında ilçe merkezi ve çevre ilçeler ve il merkezinden gelen hastalara verdiği sağlık hizmeti ile herkesin
büyük bir takdirini kazanırken, çok sayıda hastayı da civar illere gitmekten kurtardık" diye konuştu.