BIST 10.027
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.968,19
HABER /  GÜNCEL

Çizgi film yapımcıları artık tek yumruk

Çizgi Film Yapımcıları Derneği kuruldu. İşte sektörü birleştiren dernek ve yöneticileri...

Abone ol

Çizgi film konusunda dışa bağımlı olan Türkiye'de bu sektörü kalkındırmak için harekete geçen bir grup girişimci ve profesyonel çizgi film şirketi yöneticisi, Çizgi Film Yapımcıları Derneği'ni kurdu.

Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Metin Kızmaz'ın seçildiği Dernek, yerli çizgi film üretimini teşvik etmeyi hedefliyor.

Nüfusunun üçte birini çocukların oluşturduğu Türkiye'de çizgi film yapımcıları dernek çatısı altında güçbirliği yaptı. Çizgi Film Yapımcıları Derneği adı altında birleşen yapımcılar, Türkiye'de çizgi film endüstrisi uzun yıllardır faaliyet göstermesine rağmen gelişiminin yeterli olmamasının altındaki nedenleri ortaya çıkarmayı ve sektörün gelişimini hızlandırmayı hedefliyor. Başkanlığına Metin Kızmaz'ın seçildiği Çizgi Film Yapımcıları Derneği'nin yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu:

 İsmail Bayazıt, Avni Barış İslamoğlu, Mustafa Ablak ve Muhammet Musab Gündüz.

YERLİ YAPIM YOK

TRT dışında Türk TV kanallarında yayınlanan çizgi filmlerin yüzde 1'inin bile yerli olmadığını hatta 2-3 kanal dışındaki diğer kanallarda hiç yerli yapım çizgi film yayınlanmadığını vurgulayan Çizgi Film Yapımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kızmaz, sektörün gelişimi için yerli yapımcıları desteklemeyi hedeflediklerini söyledi. Dünya çizgi film piyasasını ağırlıklı olarak Amerikalı, Japon, Kore ve Hindistan firmaların elinde bulundurduğunu anlatan Kızmaz, "Türkiye'de çizgi film tarihi oldukça eski ve potansiyeli olmasına rağmen yeterince desteklenmemiş dolayısıyla da gelişmemiş. Bu nedenle de Türkiye çizgi film de dışa bağımlı" dedi.

POTANSİYEL BÜYÜK

Sektörün gelişimine, üretimine katkıda bulunacak yeni nesillerin yetiştirilmesini hedeflediklerini anlatan Kızmaz, "Dernek olarak bu sektörün kalkındırılması, yeni kaynakların açılması için üniversitelerde yeni animasyon bölümlerinin açılması, yerli yatırımcı şirketlerin bu konuya yönlendirilmesi konusunda çalışmalara başladık. Türkiye ekonomisi için büyük potansiyel teşkil eden bu sektör, sadece çizgi film üreticileri ile sınırlı kalmayıp, dünyada çığ gibi büyüyen oyun sektörünü de kapsayan tüzüğü ile ülkemizde yeni istihdam açmaya, dünya çapında yetenekler yetiştirmeye ve yapılan üretimlerle dünyaya açılmaya hazırlanmaktadır" diye konuştu.