Citibank'ın Finansbank'ı almak için 5 milyar dolar verdiği belirtiliyor. Satışa Özyeğin sıcak bakmıyor.
Abone olDünyanın en büyük finansal gruplarından biri olan Citibankın, Hüsnü Özyeğinin patronu olduğu Finansbankın tamamanını veya bir bölümünü almak istediği ve bu amaçla nakit 5 milyar dolar veya biraz üzerinde bir teklif vermeye hazır olduğu belirtiliyor. Ancak bankacılık çevreleri, Özyeğinin Finansbankın Rusya ve Hollanda başta olmak üzere yurtdışı ayağını satmaya yanaşmadığı ve pazarlığın bu noktada yoğunlaştığı konuşuluyor.
5 MİLYAR DOLARDAN FAZLA
Uluslararası iş çevrelerinin yakından izlediği ABDde yayımlanan Wall Street Journal gazetesinin dünkü haberine göre, Citigroup Finansbankın bir kısmını veya tamamını satın almak için nihai nakit teklifini bugünlerde vermesi bekleniyor ve gerçekleşmesi halinde anlaşma 5 milyar dolardan fazla bir değerde olacak. Gazetenin dün ilk sayfasında yeralan haberinde, ABD Merkez Bankasının (FED) Citigroupun daha önceki usulsüzlükler nedeniyle herhangi bir "önemli" birleşme anlaşması yapmasını yasakladığı hatırlatılarak, gerçekleşmesi halinde Türkiyenin 8. büyük bankası olan Finansbank için yapılacak teklifinin bu yasaktan bir yıl sonra gelmiş olacağı belirtildi.
EN BÜYÜK OPERASYONU
Konuyu yakından izleyen kaynaklara dayandırılarak verilen gazetenin haberinde, Finansbank için Citigroupun yanı sıra Yunanistanın önde gelen bankalarından National Bank of Greecein de (NBG) teklif vermesinin beklendiği belirtildi. Haberde, gerçekleşmesi halinde bunun Citigroupun son iki yıldaki ilk önemli banka satın alma faaliyeti olacağı ve Charles Princein 2003 sonlarında Sanford I. Weillin yerine CEO olarak getirilmesinin ardından en büyük satın almanın gerçekleşmiş olacağı belirtildi. Citigroup, 2004 yılında Güney Koreli KorAm Bankı 2.7 milyar dolara almıştı. Wall Street Journal haberinde, Citigroupun yakın takibe aldığı ve daha aktif olarak yer almak istediği Türkiye ile Orta ve Doğu Avrupaya, halen faaliyette olan HSBCnin yanısıra, geçen yıl Garanti Bankasının yüzde 25.5 hissesini alarak ortak olan General Electricin de adım attığına dikkat çekiliyor.
YURTDIŞINI BIRAKMIYOR:
Yetkili kılınan uluslararası danışmanlık şirketi Morgan Stanleyin aracılığında Citigroup ile Finahsbank arasında pazarlıkların bir süredir devam ettiği zaten biliniyordu. Bankacılık çevrelerinde, Finansbankın patronu Hüsnü Özyeğinin, başta Rusya ve Hollanda olmak üzere bankanın yurtdışı şube ve ortaklıklarını satmak istemediği, Citigroupun ise Finansbankın tamamını alma taraftarı olduğu ve pazarlığın bu noktada yoğunlaştığı konuşuluyor. Aynı çevreler, grup içinde finans ayağını devam ettirebilmek için Finansbankın yurtdışı bağlantılarını elinde tutmak isteyen Özyeğinin, iyi bir rakam önerilirse bunların da satışını kabul edebileceğini öne sürüyorlar. Yurtdışı operasyonlarının ayrılarak satışının bazı zorluklar içerse de tarafların bu konuda uzlaşma ihtimalinin de uzak olmadığı belirtiliyor.
5 MİLYAR DOLAR ABARTILI
Bankacılık çevreleri, Finansbank için son tekliflerin 31 Mart Cuma akşamına kadar verilmesinin beklendiğini ancak 5 milyar dolar civarında konuşulan teklife konu edilen rakamın yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiyede şirket evliliklerine aracılık yapan şirket temsilcileri, 5 milyar doları abartılı bulurken, "Ancak anlaşmada Finansbankın Hollanda ve Rusyadaki bankalarının ne olacağı önemli. Bunlar bilanço dışında kalacaksa, fiyat çok daha düşük olabilir" diye konuşuyorlar.
Türkiyede 219 şubesi 9 ülkede bankası var
FİNANSBANKın 2005 konsolide olmayan bilançosuna göre, bankanın yüzde 15i Fina Holdinge, yüzde 33.2si Fiba Holdinge ait ve bu hisseler ile birlikte yüzde 55.68 oranındaki hissesi Özyeğin Ailesinin kontrolünde bulunuyor. Finansbankın 2005 konsolide olmayan bilançosuna göre net kárı 350.4 milyon YTL oldu. Bir önceki yıl net kárı 191.6 milyon YTL idi. Yurtiçinde 219 şubesi bulunan Finansbank, yurtdışında da yaygın olarak bankacılık çalışmalarını yürütüyor. Toplam 10 ülkede bankacılık yapan Finansbank, Türkiye dışında, İsviçre, Hollanda, Fransa, Almanya, Belçika, Rusya, Romanya, İrlanda ve Bahreyndeki şube ve bankalarıyla hizmetlerini sürdürüyor. Finansbankın ana hissedarı olan Fiba Holding muhtemel ortaklık, işbirliği ve hisse satışı gibi opsiyonların değerlendirilmesi için Kasım ayında Morgan Stanleye yetki vermişti. Yaklaşık yüzde 40ı halka açık olan Finansbankın ödenmiş sermayesi 950 milyon YTL. 6.95 YTLye göre piyasa değeri 6.6 milyar YTL (yaklaşık 5 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor.
Türkiye, Brezilya ve Rusya yakın takipte
GEÇTİĞİMİZ günlerde grubun başkanlığını da üstlenen Citibank CEOsu Charles Prince, en son yaptığı bir açıklamada, daha küçük işlerle ve özellikle Citigroupun gelirini katlayacak, hissedarının kazancını artıracak, daha hızlı büyüyen gelişmekte olan piyasalarla ilgilendiklerini söyledi. Prince, çalışma arkadaşlarının, Türkiyenin yanısıra Şili, Rusya ve Brezilyayı da bankacılık alanında en çekici ve gelişen bölgeler olarak bir süredir izlediklerini belirtti. Daha önceki CEO Weill, 1990larda giriştiği bir seri satın alma ve birleşmeler yoluyla Citigroupu, dünyanın en büyük mali gruplarından biri haline getirmişti. CEO olarak Weillin yerine geçen, uzun dönem birlikte sağ kolu olarak çalıştığı Charles Prince, Citibankı yolsuzluk ve skandallardan uzak tutmaya özen gösterdi.
Citigroupun piyasa değeri 241 milyar dolar
CITIGROUPun piyasa değeri yaklaşık 241 milyar dolar civarında. Finansbanka talip olan bir diğer aday Yunanistanın eski merkez bankası National Bank Of Greecein piyasa değeri ise sadece 15 milyar dolar. Bankacılık çevreleri, Morgan Stanleyin yürüttüğü Finansbank pazarlığında Yunanlı NBGnin fiyatı yükseltmek amacıyla devrede tutulduğu görüşünde. Önceki günkü 7.15 YTLlik kapanış fiyatı üzerinden Finansbankın piyasa değeri ise 5.1 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Wall Street Journal haberinde, Türkiye ile Orta ve Doğu Avrupaya, halen faaliyette olan HSBCnin yanısıra, geçen yıl Garanti Bankasının yüzde 25.5 hissesini alan General Electricin faaliyet için adımlarını attığına dikkat çekiliyor.
Hürriyet