Üzerine çip yerleştirilen ve kod sistemine uygun hale getirilen pasaportlar 11 Kasım'da geliyor
Abone olUluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) üye ülkelerin pasaportlarının aynı standartta olması için 2010 yılına kadar verdiği süre kapsamında çalışma başlatan Emniyet Genel Müdürlüğü, 11 Temmuz 2007 tarihinde ihalesini yaptığı proje sonunda hazırlanacak yeni pasaportları bir aksaklık olmadığı takdirde 11 Kasım 2008'den itibaren uygulamaya sokacak.
Buna göre, yeni pasaportlar Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) standartlarına uygun olup, üzerinde çip bulunan, fotoğrafları yapıştırma değil yazdırma usulü ile kaydedilen, ebatları eskisine göre küçük, sadece düzenlendiği süre içerisinde kullanılabilecek bir şekilde üretilecek.
Birden fazla güvenlik katmanı olacak pasaportların sahtesinin yapılması ise mümkün olamayacak. Bir çok aşamalı planlanan güvenlik katmanlarında yer alan figür ve resimler, morötesi ya da kızılötesi ışınlarla görülebilecek.
Vatandaşa ait tüm bilgiler pasaporttaki çipe yerleştirilecek. Artık pasaport bürolarında pasaportlarla ilgili bilgiler bilgisayar ortamında tutulacak. Yeni düzenleme sayesinde ülkeye giriş ve çıkışlarda herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin pasaport kontrolünden kaynaklanan bekleme süreleri de ortadan kalkacak.
Yeni pasaportlarla birlikte kırtasiye işlemleri de azalacak. Pasaport almak isteyen kişilerin bürolarda stüdyo ortamında dijital fotoğrafları çekilecek, bu fotoğraflar pasaport defterine yapıştırma yerine bir yazıcı ve laminasyon cihazıyla yerleştirilecek.
Pasaport almak isteyen kişilerden formlara atılan ıslak imzanın yanı sıra dijital imzalar da alınacak. Vatandaşların ped üzerine atacakları imza, dijital olarak pasaportlara işlenecek.
Yeni pasaportların uygulamaya geçmesi ile eski pasaportlar da yürürlükte olacak. 10 yıllık olarak alınabilecek pasaportların yanı sıra, daha önceden verilen pasaportlar da süresi içinde kullanılabilecek. Halen en fazla 5 yıllık alınabilen pasaportlar nedeniyle en son verilen pasaport esas alınarak yeni pasaportlara tümüyle geçiş dönemi 5 yılda tamamlanacak.