BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,98
ALTIN 3.008,16
HABER /  DÜNYA

Çinliler eşek etini çok sevince

Kenya'da, köylülerden düşük fiyata alınan eşeklerin hem eti hem de derisi yurt dışına pazarlanıyor.

Abone ol

Kenya, Çin ve Vietnam'a ayda 125 ton eşek eti ihraç ediyor. Günde en az 200 eşeğin kesildiği ülkede yakında hiç eşeğin kalmayacağı endişesi hakim.

Ülkede biri Baringo eyaletine bağlı Mogotio ilçesinde olmak üzere iki mezbahada yasalara uygun faaliyet yürütülüyor. Çinli bir iş adamı tarafından kurulan Baringo'daki işletme, çevre köylerden düşük fiyatlara aldığı eşeklerin hem etini hem de derisini yurt dışına pazarlıyor.

İşletmenin müdürü Bo Bo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin'de eşek etinin çok sevildiğini ifade ederek, günde 200 kadar eşeğin kesilerek satışa hazır hale getirildiğini belirtti.

Mezbahanın veterineri Jonathan Tuani de yaklaşık 7 ay önce açılan kesimhanede bugüne kadar yaklaşık 10 bin eşeğin kesildiğini belirterek, "Kenya'nın en ücra köylerine kadar giderek 50 ila 150 dolar arasında değişen rakamlarla eşekleri satın alıyoruz." dedi.

İÇ PİYASADA SATIŞI YASAK

Ayda 125 ton eşek eti ihraç ettiklerini bildiren Tuani, şunları kaydetti: 

"Eskiden eşek kesimi ve satımı yasaktı. Bu nedenle bazı kişiler ormanda gizlice kestikleri eşeklerin etlerini hem yerel kasaplara hem de yurt dışına satıyordu. Günümüzde yurt içinde satış yapılmaması şartıyla eşek kesimi ve ihracatı serbest bırakıldı. Baringo eyaletindeki kesimhaneden 7 ayda 750 ton eşek etini Çin ve Vietnam'a sattık. Kenya'da şu an uluslararası standartlarda kesim yapan sadece 2 yasal işletme var."

Kenya'da birkaç kabile dışında eşek eti yiyen kimse olmadığını belirten Tuani, "Eşek eti ve derisi Çinliler için çok değerlidir. Biz ikisini de ihraç ediyoruz." dedi. 

Kesimhanelerin işsizlikle boğuşan halk için istihdam kapısı olduğunu, bu durumdan memnuniyet duyduklarını ifade eden Tuani, halkın ise en çok eşeklerinin çalınmasından endişe duyduğunu söyledi. 

EŞEKTEN İYİ PARA KAZANIYORUZ

Bölgedeki en ünlü kabilelerden Maasailerin yaşadığı köyün sakinlerinden 52 yaşındaki Samuel Kurunoi, çoğu köylünün yüzlerce eşeği olduğunu ve bunlardan birkaçını gündelik işlerde kullanmak için ayırıp geri kalanını kesimhaneye sattığını anlattı. 

Kurunoi, "Eşeklerimi kesimevine getirmek için yaklaşık 4 saat yol geldim. Çünkü bu işten iyi para kazanıyoruz. Ayrıca, sadece kendi eşeklerimi satmıyorum. Başka köyleri gezerek oralardan da eşek getirip buraya satıyorum." şeklinde konuştu.

Başkent Nairobi'deki Doğu Afrika Hayvanları Koruma Örgütü Brooke'un yöneticisi Elijah Mithigi ise yerel halkın özellikle taşımacılıkta yararlandığı söz konusu hayvanların sayısının giderek azaldığına dikkati çekti.

Söz konusu işletmelerin yasayla serbest bırakılmasının endişe verici olduğunu ifade eden Mithigi, "Günde en az 200 eşeğin kesildiği ülkede yaklaşık 2 milyon eşek bulunuyor. Eğer böyle devam ederse ülkede yakında hiç eşek kalmayacak." diye konuştu.

Mithigi, geçmişte Nijer, Senegal ve Burkina Faso gibi Afrika ülkelerinde de eşek kesimhaneleri bulunduğunu ancak bu işletmelerin, ülkelerdeki eşek sayısının azalmasıyla kapatıldığını belirtti.