ABD Büyükelçiliği'nden ayrılan Chen, kendisine yardım eden ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ı 'öpmek istediğini' söyledi.
Abone olÇinli aktivist Chen Guangcheng geçen ay sonu ev hapsinden kaçıp sığındığı ABD Büyükelçiliği'nden bu sabah saatlerinde ayrıldı.
Amerikalı yetkililer, tıbbi desteğe ihtiyacı olduğunu belirtikleri Chen'in Çin'de serbest dolaşıp eğitim almasına olanak sağlanacağı konusunda Çinli yetkililerle anlaşmaya varıldığını belirtti.
Chen'in avukatı, müvekkilinin 'mutlu' ve 'özgür' olduğunu söyledi.
Chen'in büyükelçilikten ayrıldığı haberi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yıllık Çin ziyaretine başladığı sırada geldi.
Suriye ve ticari meseleler üzerine yoğunlaşması beklenen ABD ve Çin heyetlerinin temasları Chen'in durumunun gölgesinde kaldı.
Eğitimine devam edecek
Chen, eşi ve iki çocuğuyla bir araya gelmeden önce tedavi için ABD Büyükelçiliği'nden Chaoyang Hastanesine götürüldü.
BBC muhabiri Damian Grammaticas'la görüşen Chen'in eşi durumlarının iyi olduğunu söyledi.
Çin'in resmi Xinhua haber ajansı, Chen'in 'büyükelçiliğe girip altı gün sonra kendi iradesiyle ayrıldığını' duyurdu.
Clinton da yazılı açıklamasında Chen'in kaderinin uzun süre takipçisi olacaklarını belirtip şu ifadeleri kullandı:
"Chen Guangcheng'in ABD Büyükelçiliği'nden ayrılmasını ve Çin'de kalmasını kolaylaştırmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu, bizim tercihlerimiz ve değerlerimizi yansıtıyor."
Clinton, "Chen, Çin hükümeti ile kendi geleceği konusunda anlaşmaya vardı. Güvenli bir ortamda yüksek eğitimine devam etmek de buna dahil" dedi.
'Sizi öpmek istiyorum'
ABD Dışişleri Bakanı, "Bir sonraki önemli adım, bu taahhütleri gerçekleştirmek olacak. ABD hükümeti ve Amerikan halkı gelecek günler, haftalar ve yıllar boyunca Chen ve ailesine bağlılığını koruyacak" diye konuştu.
Chen de büyükelçilikten ayrılınca telefonda Clinton'a "Sizi öpmek istiyorum" dedi.
Chen'in avukatı Li Jinsong, müvekkilinin 'çok mutlu olduğunu ve tüm arkadaşlarını kucaklamak istediğini' söyledi. Li ile telefon görüşmesi yapan Chen, 'artık gerçekten özgür bir vatandaş' olduğunu, 'haklarının da ulusal yasalar tarafından korunduğunu' ifade etti.
Chen'in ABD Büyükelçiliği'nde bulunduğu iddialarını Pekin ve Washington doğrulamamıştı.
Adını açıklamayan Amerikalı bir yetkili, aktivistin 26 Nisan'da 'tedavi olmak için' büyükelçiliğe geldiğini söyledi.
Amerikalı yetkili, Chen'in 'en başından beri Çin'de kalmak istediğini, ABD büyükelçiliğinde yalnızca geçici bir dönem bulunmak istediğini' dile getirdi.
Çin ise, Çin'de bulunduğu süre boyunca aktiviste 'insan gibi' muamele yapılacağını belirtip birkaç yıldır görmediği oğlu ve eşiyle bir araya geldiğini duyurdu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Weiminn, Chen'in 'anormal yollardan' büyükelçiliğe getirildiğini ifade edip Çinli yetkililerin 'iç işlerine karışmakla' suçladığı ABD'nin özür dilemesini talep etmişti.
Kürtaj ve kısırlaştırma karşıtı
Chen'in ev hapsinden kaçmasının ardından adı, ABD Büyükelçiliği, Chen'in memleketi Linyi dahil muhalifle ilgili tüm kelimeler internette sansüre uğradı.
Chen, trafiği aksatma ve mülke zarar verme suçlarından aldığı dört yıllık hapis cezasının ardından 2010'da Shandong bölgesinde ev hapsine mahkum edilmişti.
Arkadaşları, Chen'in evden kaçırılma planının aylar önce bir grup aktivist ve arkadaşının yardımıyla yapıldığını belirtti.
Evinin etrafındaki duvarı aşan Chen, arabayla Pekin'e getirilmiş ABD Büyükelçiliği'nden önce güvenli bir evde tutulmuştu.
Chen'in kaçırılmasına yardımcı olduğu iddia elen birkaç kişi gözaltına alınırken birkaçı da kayıplara karıştı.
Çocukluğundan beri gözleri görmeyen Chen, Çinli yetkililerin 'tek çocuk zorunluluğu' getirdiği dönemde zorunlu geç kürtaj ve Linyi'de kısırlaştırma uygulamasına karşı çıkmıştı.