Çalışanlarıyla arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle bir Amerikan şirketinin patronu, Çin'in başkenti Pekin'deki fabrikasında pencereleri demir parmaklıklı bir odada altı gündür rehin tutuluyor.
Abone olBir Amerikan şirketinin patronu, Çin'in başkenti Pekin'deki fabrikasında çalışanlar tarafından, pencereleri demir parmaklıklı bir odada altı gündür rehin tutuluyor.
Ücretlerle ilgili bir anlaşmazlıkla başlayan gerginliğin çözülememesi ardından fabrika işçileri, fabrikanın sahibi Chip Starnes'ı rehin almışlardı.
Speciality Medical Supplies adlı tıbbi malzemeler üreten fabrikanın tamamen kapatılacağı söylentilerinin ardından, şirketin Florida merkezli sahibi Starnes'ı fabrikada alıkoyan yaklaşık 100 fabrika çalışanı kendilerine tazminat ödenmesini talep ediyorlar.
Fabrikayı kapatmak gibi bir niyeti olmadığını söyleyen Chip Starnes, tutulduğu fabrikanın penceresinden "kimse onlara işlerini kaybedeceklerini söylemedi. Söylentiler, dedikodular nedeniyle durum bir anda kontrolden çıktı. Çok üzücü bir durum bu" dedi.
Amerikalı işadamı, rehin tutulduğu süre boyunca kendisine fiziksel bir zarar gelmediğini ancak tehdit edildiğini ve işçilerin tutumundan endişe ve hayal kırıklığı duyduğunu ifade etti.
Yaklaşık 10 yıldır faaliyette olan fabrikanın önüne zaman zaman Çinli güvenlik güçlerinin de geldiği ancak 'zorla alıkoyma' eylemine ve işçiler ve fabrika sahibi arasındaki anlaşmazlığa müdahale etmediği belirtiliyor.
Masrafları azaltmak için, fabrikanın plastik biriminden 30 kişinin işten çıkarılması ve bu birimin Hindistan'a nakledilmesi ardından işçiler arasında fabrikanın tamamen kapatılacağı söylentileri yayılmıştı.
Çinli işçileri temsil eden sendika yetkilileri Chip Starnes'ın iki aydır çalışanlarına ücretlerini de ödenmediğini savunuyor.
BBC Pekin muhabiri Celia Hatton, anlaşmazlığın yaşandığı şirketin sahibinin Amerikalı olması nedeniyle bu olayın gündemde kaldığını ancak Çin'de işçiler ve işverenler arasında bu gibi anlaşmazlıkların hemen hergün yaşandığını hatırlatıyor.
Muhabirimiz, Çin'de yaklaşık 260 milyon göçmen işçi bulunduğunu ve şirketlerin malî sıkıntı içine girmesi halinde özellikle bu işçilerin en büyük darbeyi aldığını vurguluyor.