BIST 10.125
DOLAR 35,33
EURO 36,79
ALTIN 2.999,56
HABER /  DÜNYA

Çinli Büyükelçi iddiaları yalanladı

Erdoğan, Uygur Türkleri bizim Çin'le olan ilişkilerimizde köprüdür restine cevap geçikmedi. Büyükelçi iddiaları yalanladı.

Abone ol

Çin'in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Şiao Cüncıng, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili olarak, "Biz Çin'de soykırım yapmıyoruz" dedi, rakamların gerçek olmadığını açıkladı.

Büyükelçilik konutunda AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Şiao, Sincan'da yaşanan olaylarda her iki taraftan 156 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 80 kişinin yaralandığını belirterek, "Ölenler içinde Uygurlar var, Han milliyetine mensup Çinliler ve polisler var. Olaylarda her iki taraftan 156 kişi öldü, bunun dışındaki rakamlar gerçeği yansıtmamaktadır" diye konuştu.

Sincan'da yaşanan olaylarda ölenlerin cinsiyetini ve milliyetini belirlemek için adli tıp uzmanlarının araştırma yaptığını söyleyen Şiao, ölenlerin etnik özelliklerini ve kimliklerini en kısa sürede açıklayacaklarını ve gerçeklerin gün yüzüne çıkacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bölgeye yaptığı ziyarete değinen Şiao, Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyette bulunanların Sincan bölgesindeki istikrarı ve gelişmeyi kendi gözleriyle gördüklerini, hem Çin hükümetinin hem de Cumhurbaşkanının bu ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Bölgedeki ölü sayısının 500'ü geçtiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını anlatan Şiao, "Bu tür asılsız iddialara Türkiye'nin inanmaması gerekir. Sayılar hususunda Çin hükümetini dikkate almalılar" dedi.

Sincan'daki çatışmaların başlamasına neden olduğu ileri sürülen ve Guangdong eyaletindeki bir oyuncak fabrikasında yaşanan olayları "sıradan bir adli vaka" diye niteleyen Şiao, bu tür bir olayın böylesine büyük çatışmalara neden olmasının kendileri açısından da "şaşırtıcı" olduğunu belirtti.
"OLAYLAR ETNİK YA DA DİNSEL DEĞİLDİR"

Olayların arkasında Dünya Uygur Kongresi (DUK) ve onun başkanı Rabia Kader'in bulunduğunu iddia eden Müsteşar, "Bu adli olayı kullanarak etnik grupları kışkırttılar" diye konuştu.

Sincan'da yaşanan olayların etnik ya da dinsel olmadığını belirten Şiao, yaşanan adli bir vakanın Dünya Uygur Kongresi temsilcileri tarafından etnik ve dinsel bir çatışma gibi gösterilmeye çalışıldığını savundu.

Şiao, olayların asıl nedeninin Sincan Uygur Bölgesindeki istikrarı bozmak ve bölgeyi Çin'den ayırmak olduğunu iddia etti.

DUK Genel Başkanı Rabia Kader'in 5 Temmuz'daki olaylar öncesinde internet sitesine açıklama yaptığını ve Kader'in sitesinden "5 Temmuz tarihinde Urumçi'de büyük bir olay çıkacak, gelişmeleri yakından takip edin" diyerek insanları kışkırttığını ileri sürdü.

"OLAYLARDA 'KULLANILANLAR' ÖZEL EĞİTİMDEN GEÇİRİLECEK"

Olayların başından bu yana yasalara göre hareket ettiklerini ifade eden Şiao, Çin'in bir hukuk devleti olduğunu, olayların aydınlatılması amacıyla gözaltına alınma ve yargılamaların da hukuk esaslarına göre işleyeceğini belirtti.

Şiao, olaylara karışan ve "aldatıldığı" düşünülen kişilerin tutuklanmayacaklarını, sadece özel bir eğitim sürecinden geçirileceklerini ifade etti.

"OLAYLAR TÜRK-ÇİN İLİŞKİLERİNİ ETKİLEMEYECEK"

Sincan'daki olayların Türk-Çin ilişkilerine hiç bir etkisinin olmayacağını kaydeden Şiao, Türk hükümetine inandıklarını, gerçekler anlaşılınca Türklerin de Çinlilere inanacağını ifade etti.

Çinli diplomat, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde 49 etnik grubun yaşadığını, böyle çok kimlikli bir bölgede istikrarın sağlanmasının zor olduğunu ve Türk liderlerinin olaylara objektif bakmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Uygurlarla tarihi ilişkileri nedeniyle Türkiye ve Çin arasında bir köprü vazifesi görmesi gerektiğini belirten Şiao, "Sincan'ın istikrarı sadece Türkiye'nin değil Çin'in de en büyük beklentisidir" dedi.

Türkiye'de basında çıkan bazı haber ve fotoğrafların Türkler arasındaki hassasiyeti artırdığını kaydeden Şiao, "katliam, soykırım" gibi sözcüklerin basında kolayca kullanılabildiğini ve bu konuda rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.

"BASIN MENSUPLARI ŞU ANDA SİNCAN'A GİDEBİLİR"

Bölgeyle iletişimin sağlıklı olmadığı ve bağımsız haber kaynaklarının yaşanan gelişmelerle ilgili haber yapıp yapamadıklarının sorulması üzerine Şiao, "Bölgeyle iletişimde her hangi bir problem yok. Bölgeden haber yapmak isteyen basın mensupları şu anda oraya gidip, kendi gözleriyle yaşananlara şahitlik edebilirler" ifadelerini kullandı.

Sincan'da yaşanan olayların ardından diğer bölgelerde yaşayan Uygurlara yönelik herhangi bir şiddet olayının ortaya çıkmasını beklemediklerini belirten Müsteşar, böyle "münferit saldırılar"ın olması durumunda bunun tedbirini alacaklarını ve olayı hukuki çerçevede çözeceklerini dile getirdi.