BIST 9.752
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.980,00
HABER /  GÜNCEL

Çinli ailelerin 'dünya malları'nın fotoğrafçısı

Huang Kincun neredeyse 10 yıldır Çin'in ücra köşelerine seyahat edip, bazen ömürlerinde hiç fotoğraf çektirmemiş insanları tüm eşyalarını evlerinin önüne taşımaya ve kendisine poz vermeye ikna ediyor.

Abone ol

Huang Kincun neredeyse 10 yıldır Çin'in ücra köşelerine seyahat edip, bazen ömürlerinde hiç fotoğraf çektirmemiş insanları tüm eşyalarını evlerinin önüne taşımaya ve kendisine poz vermeye ikna ediyor.

Sonuçlar milyonlarca sıradan Çinli'nin hayatına bir kapı açıyor.

Bu insanlar ilk bakışta yüz milyonlarca kişinin kentlere göç etmesine neden olan modernleşme hareketinden nasibini almamış görünüyor.

Ancak yakından bakıldığında, onların da bir kuşaktan diğerine muazzam bir sosyal değişime uğradığı anlaşılıyor.

Kerpiçten yapılma evlerinin önünde oturan yaşlı köylü çiftin fotoğrafında uydu çanakları, DVD oynatıcıları ve telefonları görülüyor.

"İnsanların hayatı müthiş değişti. Belki gelirleri kentlilerinki kadar etkilenmedi bu değişimden, ama düşünce tarzları onlarınki kadar değişti." diyor fotoğrafçı Huang.

42 yaşındaki Huang petrol kasabası Daking'de doğmuş, şimdi Pekin'de yaşıyor.

Huang fotoğraf çekmeye ergenlik çağında başlamış. Yaşıtları kaligrafi ve şarkı söylemek gibi klasik hobilere yönelirken, o amcasının etkisinde kalarak fotoğrafçılıkla ilgilenmiş.

18 yaşındayken satın aldığı ilk doğru düzgün fotoğraf makinesi, evlerindeki en değerli eşyaymış.

İnsanların "dünya malları"nı görüntüleme fikri aklına 2003 yılında, Çin Ulusal Coğrafya dergisine iş yaparken gelmiş. Ama ancak üç yıl sonra düşebilmiş yollara.

"Pek çok insan normal olmayan bir şey istediğimi düşündü. Evlerindeki herşeyi dışarı çıkarıp dizmelerini neden istediğimi anlatmak epey zor oldu." diyor.

"Ancak ne yapmaya çalıştığımı anladıklarında hemen hepsi destek verdi."

Ücra, yoksul yerlere gitmenin avantajlarından biri, insanların fazla eşyası olmaması imiş.

"Bir sürü eşyası olan şehir insanları gibi değiller, şehirlilerden istesem 'Çok büyük iş' der, yapmazlardı." diyor.

Projelerden bazıları birkaç gün, bazıları birkaç ay sürmüş. Örneğin bir çiftin taşınmasını aylarca beklemiş.

Milyonlarca diğer insana olduğu gibi onların da evi yıkılıp yerine apartman ve ofis yapılacakmış.

Fotoğrafta bu çift yataklarında otururken görülüyor. Arkalarındaki duvarda Çince'de "yıkmak" anlamına gelen "çay" karakteri var. Ancak çift istedikleri tazminatı aldıkları için mutluymuş.

Huang bu proje için Çin'in 33 eyaletinden 14'ünü gezmiş. Bu da ona ülkedeki değişimi kuşbakışı görme imkanı vermiş. O değişimden ve getireceklerinden umutlu.

"Hükümet pek çok köyün yollarını yaptı, buralara elektrik götürdü" diyor. "Bu muazzam bir değişim. Yolun varsa, hareket edebilirsin. Elektriğin varsa televizyon alırsın, dış dünyadan haberleri, fikirleri öğrenirsin."

"Kırsal bölgelerde şimdi en büyük sorun, insanların çocuklarına nasıl daha iyi eğitim imkanları sağlayacağı ve sağlık hizmetleri."

Fotoğraflardan pek çoğu kaybolmak üzere olan bir şeyi yakaladıkları hissi veriyor.

Her an göç edecekmiş gibi duran aileler... Etraflarında etek dolusu para dökülerek yenilenmiş ya da yıkılmak üzere olan evler... Mutfak eşyalarının sayıca üstünlüğü, kıyafetlerin ve eğlence araçlarının azlığı, değişmek üzere olan bir hayat tarzına işaret ediyor.

Ailelerden çoğu televizyon almış, birkaçının çamaşır makineleri var.

Annelerinin kuşağında "dört büyükler"den biri ve her ev kadınının hayali olan ayak pedallı dikiş makineleri birkaç fotoğrafta arkalara itilmiş.

Çin'in kentli orta sınıfının büyük iştahla kapıştığı tüketici ürünleri, markalar ve lüks eşyaların fotoğraflara girmesine ramak kalmış olmalı.

Huang gelecek yıl, ilk fotoğrafının 10. yıldönümünde yine aynı mekanlara dönmeyi ve nelerin değiştiğini belgelemeyi umuyor -- tabii o mekanlar tanınacak haldeyse.

Ayrıca projenin kapsamını genişleterek girişimciler, yetkililer gibi farklı kesimlerden insanları da katmayı umuyor. Çin'in en zengin insanlarından, internet girişimcisi Jack Ma'ya gitmeyi bile düşünüyor.

"Fotoğraflara tüm eşyalarını sığdırmak mümkün olmaz. Ama gündelik eşyalarını koyabiliriz." diyor.