BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,29
ALTIN 3.064,88
HABER /  GÜNCEL

Çin'in uzay mekiği yolculuğuna başladı

10 yıl içinde uzay istasyonu kurmaya çalışan Çin'in insansız uzay aracı Şenzou 8, Gobi çölünden başarıyla fırlatıldı.

Abone ol

Çin tarafından tasarlanan insansız uzay aracı yolculuğuna başladı.

Çin'in kuzey batısındaki Gobi çölünden Türkiye saatiyle 23.58'de fırlatılan Şenzou 8 adlı modül, Tiangong 1 kapsülüne kenetlenecek.

Televizyon ekranlarından canlı yayınlanan fırlatma işleminin dokuzuncu dakikasında modülü taşıyan üst gövde araçtan ayrıldı.

Şenzou 8 uzay mekiğinin yolculuğuna başarıyla başladığı ve güneş panellerinin sorunsuz bir şekilde devreye girdiği bildirildi.

Eylül'de fırlatılan kapsül, Çin'in 10 yıl içinde kurmayı planladığı uzay istasyonu projesinin ilk ayağını oluşturuyor.

Kenetlenme işlemi, aracın Gansu eyaletindeki Ciuquan Uydu Merkezi'nden fırlatılışından 2 gün sonra, yerden 343 kilometre yükseklikte gerçekleşecek.

Önümüzdeki yıl en az biri insanlı olmak üzere iki benzer girişimin daha yapılması planlanıyor.

'Taykonotlar göreve hazırlanıyor'

İnsanlı uzay programının sözcüsü Wu Ping, "taykonotların" (Çin'de astronot) bu görevler için eğitilmekte olduklarını söyledi.

Uzay yarışına ABD ve Rusya'nın ardından çok geç dahil olan Çin, ilk insanlı uzay yolculuğunu 2003'te gerçekleştirdi. Çin ilk uzay yürüyüşünü de üç yıl önce yaptı.

Pekin, uzay programının tamamen barışçıl amaçlı olduğunu söylüyor.

İnsanlı uzay programından Zu Cianping, "Uzay araştırmalarından elde edilecek yeni bilgiler, insanlığın ortak refahına hizmet etmeli ve bundan tüm dünya yararlanmalı" dedi.

Şenzou 8'in fırlatma törenine yabancı gözlemciler de davet edildi.

2007'de Çin'in ömrünü tamamlayan bir meteoroloji uydusunu yerden fırlatılan bir füzeyle vurması Batı başkentlerinde endişe yaratmıştı.