Pekin yönetimince yapılan resmi bir envanter çalışması binlerce yapı ve anıtın yıkıldığını ve yok olduğunu ortaya koydu.
Abone olÇin, ülkenin kültürel mirasını oluşturan 40 bin tarihi yapı, tapınak ve benzeri kültürel anıt ve mekanların yok olduğunu duyurdu.
Bu gibi mekanlardan ayakta kalanların dörtte birinin ise perişan halde olduğu kaydedildi.
Hükümet, ülkenin kültürel ve mimari mirasını gözden geçirmek için son 20 yılın en büyük envanter çalışmasını yapmıştı.
Çalışmaya başkanlık eden ve bulgularını Çin devlet medyasına açıklayan Liu Şiaohe adlı yetkili, bu gibi yapı ve mekanların çoğunun koruma altında olmadığını, tahribatın başlıca nedeninin ise ekonomik olduğunu kaydetti.
Li'ye göre pek çok anıt ya da kalıntı özellikle yeni inşaat projeleri kapsamında arazi açmak için yıkılıyor.
En ağır darbe 'kültür beşiğinde'
Gerçek boyutlarda binlerce kil askerden oluşan "Kilden Ordu" ile ünlü olan Şenşi vilayeti, bu yıkımın en yoğun olduğu bölgelerden biri.
Ülkenin orta kesiminde bulunan ve Çin medeniyetinin beşiği kabul edilen bölgede 3500 kültürel mekanın ortadan kaybolduğu belirtiliyor.
Açıklamada yok edilen bina ya da mekanlara maddeler halinde örnek verilmedi.
Çin Kültürel Miras İdaresi tarafından yürütülen envanter çalışmasında 700 bin mekan kayıt altına alındı.
Muhabirlerimiz ülkede tarihi anıtlara yönelik koruma kurallarının da çoğu zaman gözardı edildiğini, maceracı turistlerin ya da bölgedeki köylülerin de çoğu zaman mekanların zarar görmesine yol açabildiğini kaydediyor.
İki yıl önce Çin Seddi'nin MÖ 3. yüzyıldan kalma en eski kısımları, altın arayan madencilerin delikler açması sonucu zarar görmüştü.