Çin'in 'astronot gazetecileri' uzaydan bildirdi
Çinli astronotlar Cing Haypıng ve Çın Dong, "özel muhabir" sıfatıyla yörüngede bulunan Tiengong-2 (Gök Saray-2) uzay mekiğinden haber sundu.
Abone olCing Haypıng ve Çın Dong, Çin'in yörüngedeki uzay mekiği "Tiengong-2" modülünden dünyaya haber geçerek "ilk uzay gazetecileri" oldu.
Ülkenin resmi haber ajansı Şinhua'nın Pekin merkez ofisindeki yayın masasına yörüngeden görüntülü bağlanan Cing ve Çın, dünyanın yörüngesinden haber yazdırarak "uzaydan haber geçen ilk muhabirler" ünvanını aldı. Röportaj şeklinde hazırlanan makale, Şinhua tarafından "Tiengong" mahreciyle ve astronotların imzasıyla servis edildi.
33 günlük misyon kapsamında fırlatılan Şıncou-11 uzay aracında bulunan ve aracın kenetlendiği Tiengong-2'de çalışmalar yapan iki astronot, yörüngedeki yaşamlarına ilişkin bilgiler paylaştı.
UZAYDAKİ RUTİNLERİNİ ANLATTI
"Uzay gazeteciliğinin ilk örneği" olarak adlandırılan görüşmede astronotlar, Tiengong-2'deki labaratuvarda yürütülen deneysel çalışmalardan, çöpleri nasıl attıklarına kadar uzaydaki rutinlerini anlattı. Yer çekimsiz ortamda temizlik ve spor gibi faaliyetlerin zorluklarından bahseden muhabirler, "uzay ailesinin birer ferdi olmaktan mutluluk duyduklarını" dile getirdi.
Yörüngeden bugün ayrılması beklenen Gök Saray-2'de toplanan veri ve bilgileri düzenleyip, yanlarında getirdikleri eşyaları toplamaya başladıklarını söyleyen astronotlar, "görevi başarıyla tamamlayıp dünyadaki ailelerine ve sevdiklerine kavuşacakları için heyecanlı olduklarını" söyledi.
Şıncou-11, 17 Ekim’de ülkenin kuzeyindeki Ciuqüen Uydu Fırlatma Merkezi'nden Uzun Yürüyüş-2F (Long March-2F) taşıyıcı roketiyle uzaya gönderilmişti. Uzay istasyonu projesi çerçevesinde ilk istasyonu Tiengong-1'i 2011'de uzaya gönderen Çin, Tiengong-2'yi ise eylül ayında fırlatmıştı. Pekin yönetimi, 2020 yılına kadar üç kapsülden oluşan bir uzay istasyonunu kurmayı planlıyor.
10,4 metre uzunluğunda, 3,35 metre çapında ve 8,6 ton ağırlığında olan Gök Saray-2'nin, ülkenin uzay istasyonu kurma hedefi kapsamında gerekli ön hazırlık ve deneyleri yapmak için kilit öneme sahip olduğu açıklanmıştı.
Ülke, 2022'ye kadar 2 adet 20 tonluk modülün birleşimiyle yörüngede kalıcı olarak hizmet verecek bir çekirdek modül oluşturmayı hedefliyor. Çin, bu hedefini gerçekleştirmesi durumunda ABD ve Rusya'nın ardından uzay istasyonu kuran üçüncü ülke olacak.
Çin, ilk uzay laboratuvarı Gök Saray-1'i, Eylül 2011'de yörüngeye fırlatmıştı. Serinin ilk modülünün de 2 yıllık misyon için fırlatıldığı açıklanmış ancak yörüngede 4,5 yıl kalmıştı. Tiengong-1, Haziran 2012'de Şıncou-9, Haziran 2013'de Şıncou-10 uzay mekikleriyle kenetlenmişti.
Pekin yönetimi, insanlı uzay üssü projesini 2010'de onaylamıştı.