BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Çini karıştıran şırıngaya şok ceza

Sincan'da UYgur Türkleri'ni hedef alan şırıngalı saldırılar için mahkemeden idam cezası çıkabileceği bekleniyor. 21 kişi yargılanıyor

Abone ol

Çin'in Sincan-Uygur Özerk Bölgesi'nde şırınga saldırılarını gerçekleştirenlerin, suçlu bulunmaları halinde idam cezasına çarptırılabilecekleri bildirildi. Resmi Xinhua haber ajansında yer alan haberde zehirli veya zararlı maddeler içeren şırıngaları başkalarına batıranlara, sert cezalar verileceği belirtildi. Xinhua, belediye mahkemesinden alınan bilgilere göre bu cezaların 3 yıl hapis ile idam cezası arasında değiştiğini kaydetti. Yetkililer, daha önce 21 kişinin bu olayla ilgili olarak gözaltına alındığı belirtmişlerdi.

5 KİŞİ ÖLDÜ 14 KİŞİ YARALANDI


Devlet medyasının haberlerinde Urumçi sakinlerinin şırıngalı saldırılara maruz kaldığı, yapılan gösterilerde 5 kişinin öldüğü, 14'ünün yaralandığı belirtiliyor. Yerel basın şırıngalı saldırıya uğrayanların çoğunun Han Çinlisi olduğunu söylerken, Xinhua da saldırılara hedef olanların Uygur ve Hanlar da dahil dokuz etnik gruptan olduğunu iddia bildirdi. Yerel hastane kaynakları da perşembe gününe kadar 531 kişinin hastaneye kaldırıldığı, bunlardan 106'sında açık şırınga saldırısı izleri görüldüğünü bildirdi. Çin ordusundan medikal bir uzman ekibi de dün şırınga saldırılarında radyoaktif madde, şarbon ve zararlı kimyasal kullanılabileceği ihtimalinin olmadığını açıkladı. 200 kişiden alınan numunelerin Pekin'e gönderildiği ve sonuçlarının beklendiği ifade edildi.

TUTUKLANANLARDAN 4'Ü UYGUR


Polisin 25 kişiyi şırınga saldırılarının ardından yakaladığı, bunlardan 7'sinin polis gözetiminde tutulduğu, 4'ünün tutuklandığı, diğer dördünün de mahkemeye sevk edildiği bildirildi. Dava vekillerinden Wutkur Abdurahman, tutuklananların biri kadın 4 Uygur olduğunu ve kamu güvenliğini tehlikeye atmaktan suçlandıklarını söyledi.