TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, dünkü mahkeme kararını değerlendirirken Haşim Kılıç'ı eleştirdi.
Abone olTBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, AKP'nin kapatma davası kararı açıklanmadan önce Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı uzun konuşmayı çok yadırgadığını söyledi.
AKP'nin kapatılması davasında kararın açıklanmasının ardından Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Alibey (Cunda) Adası'nda gelişmeleri değerlendiren TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı eleştirdi. Kılıç'ın kararın açıklanmasından önce yaptığı uzun konuşmayı hiç uygun bulmadığını vurgulayan Cindoruk, “Anayasa Mahkemesi başkanının yaptığı konuşmayı pek uygun bulmadım. Çünkü Anayasa Mahkemesi dahil bütün mahkemeler kararlarıyla konuşurlar. Anayasa Mahkemesi başkanının o uzun konuşması yadırganacak bir konuşmaydı. Oldukça siyasi mesajlar içeriyordu. Anayasa yargıçlarının daha bilimsel, daha hukuksal ve daha pasif olmaları gerekiyor. Oylarıyla, kararlarıyla zaten gereğini söylerler” diye konuştu.
‘AKP'NİN ODAK OLDUĞU KABUL EDİLDİ’
Cindoruk, kararın siyasi sonuçlarını da şöyle değerlendirdi:
“İlginç bir karar ortaya çıktı. Anayasa'daki bir takım teknikler dikkate alınırsa parti kapatılmamış gözüküyor. Ama aslında mahkemenin çoğunluk oyu ile partinin kapatıldığı anlaşılıyor. Daha başka bir şey de var; Anayasa'nın son değişikliğinde ‘parti kapatma yerine para kesilmesi kuralı işleyecektir’ diyor. O da ‘kapatılma yerine’ dendiğine göre, kapatma fiilinin ağırlık kazandığı anlaşılıyor. Anayasa Mahkemesi'nin 10 üyesi AKP'nin Anayasanın laiklik ilkesine aykırı bir biçimde, ‘odak’ olduğunu kabul ediyor. Ama oy dağılımından ötürü 6 üye kapatma istiyor, 5 üyenin biri ret istiyor, 4'ü de ‘evet bu odak olmuştur kapatılması gerekir ama kapatma yerine bunu para kesintisi haline getirelim’ diyor. O zaman sonuç şudur; Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesinden 10'u AKP'nin anayasanın laiklik ilkesine ve diğer ilkelerine aykırı bir odak olduğunu kabul ediyor.”
‘AKP'NİN HALEN İKTİDAR OLMASI ÇELİŞKİ’
Anayasaya aykırı hareket ettiği kabul edilen AKP'nin halen Türkiye'yi idare etmesinin büyük bir çelişki olduğunu savunan Cindoruk, “Bu çelişkiyi siyasetin kaldırması mümkün değil. AKP'nin durum değerlendirmesi yapması lazım. Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile AKP ağır bir töhmet altında kalmıştır. Sonuç onun kapatılmasını önlemiş olsa da siyasi açıdan bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler açısından, her açıdan Anayasaya aykırı bir siyasal parti niteliğini bir mahkeme kararıyla damgalamıştır. Bunun sonuçlarını ileriki günlerde yaşıyacağız, göreceğiz. Ne varki Anayasa Mahkemesi'nin kararları kesindir. Ona da saygı duyuyoruz. Anayasa değişiklikleri yapılmıştır. O değişikliklerin içeriğinde olan bir imkan kullanılmıştır. Sonuç kapatılmamadır. Ama kararın gerekçesi kapatmadır. Karara göre AKP hem kapatılmış, hem kapatılmamıştır. Bir hukuki imkandan faydalanmış gözüküyor. Ayrıca, eğer para kesintisi kararı verilmişse, siyasi yasak konusu da dikkate alınmalıydı. Ama karar gerekçeleri de açıklandığı zaman görülecektirki Anayasa Mahkemesi AKP'yi suçlamıştır” diye konuştu.