Demir parmaklıklar arkasındaki Uygur akademisyen İlham Tohti'nin yedi öğrencisi de üç ila sekiz yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Özerk Şincan bölgesinde yargılanan öğrenciler, bölücülük suçlamasıyla tutuklanmışlardı.
Abone olÇin'de, hapiste bulunan Uygur akademisyen İlham Tohti'nin yedi öğrencisi üç ila sekiz yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.
Özerk Şincan bölgesinde yargılanan öğrenciler, bölücülük suçlamasıyla tutuklanmışlardı.
Öğrenciler, Tohti'nin yönettiği Uygur Online adlı bir internet sitesine katkı yapmakla itham edilmişlerdi.
Savcılara göre Tohti ve öğrencileri tarafından yönetilen site, Şincan'ın bağımsızlığını savunuyor.
Çin'in, Müslüman azınlık Uygurlara yönelik politikalarını eleştiren Tohti de bölücülük yapmak ve etnik gerilimi tırmandırmak suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Suçlamaları reddeden Tohti ise birçok kişi tarafından ılımlı bir isim olarak görülüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, yargılandığı dönemde Tohti'nin, Çin'deki çeşitli topluluklarla devlet arasında çok daha iyi bir diyaloğu barışçıl bir şekilde savunduğunu aktarmıştı.
Beyaz Saray kınamıştı
İlham Tohti'ye verilen hapis cezası; insan hakları örgütleri, Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından kınanmıştı.
Tohti ve öğrencilerinin soruşturması ise Şincan'da şiddet olaylarının artmasını takiben gerçekleşmişti.
Uygur eylemciler tarafından gerçekleştirilen bu saldırıların bazılarında siviller de hedef alınmıştı. Eylemlerin ardından birçok kişi gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
Çin yönetimi son dönemde yüzlerce kişinin öldüğü saldırılardan "ülke dışındaki terör örgütlerinden ilham ve destek alan" Uygur ayrılıkçıları sorumlu tutuyor.
Uygurlar ise Pekin'in kültürel ve dini yaşamlarına koyduğu kısıtlamaların şiddeti arttırdığını söylüyor.