BIST 9.424
DOLAR 34,42
EURO 36,44
ALTIN 2.840,10
HABER /  GÜNCEL

Çin’den El Cezire muhabirine vize yok

Çin’in, El Cezire muhabiri Melisa Chan’ın basın kimliği ve vizesini yenilememesi üzerine, kanal, Pekin’de İngilizce yayın yapan bürosunu kapatmak zorunda kaldığını açıkladı.

Abone ol

Çin’in, El Cezire muhabiri Melisa Chan’ın basın kimliği ve vizesini yenilememesi üzerine, kanal, Pekin’de İngilizce yayın yapan bürosunu kapatmak zorunda kaldığını açıkladı.

Çin 1998’den bu yana ilk defa yabancı bir gazetecinin vizesini yenilememe kararı aldı.

Yetkililer ayrica 2007’den beri El Cezire'nin Çin muhabiri olan Chan’ın yerine başka bir muhabire de izin vermedi.

El Cezire Çin’de yayınlarını sürdürmek için izin istemeye devam edeceklerini söyledi.

Kanal yaptığı açıklamada karardan dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ve “oldukça uzun bir süredir” muhabirleri için ek vize taleplerinde bulunmak zorunda kaldıklarını söyledi.

BBC’nin Pekin muhabiri Martin Patience, bu adımın Çinli yetkililerin ülkedeki yabancı basını yıldırma çabası olarak görüleceğini söyledi.

‘Kuralları ihlal’

Chan’ın yönetim kurulunda olduğu Çin Yabancı Muhabirler Derneği yaptığı açıklamada Çin’li yetkililerin vizeleri sansür uygulamak ve yabancı muhabirleri yıldırmak için kullandığını ve Chan’a yapılanın bunun en aşırı örneği olduğunu belirtti.

Dernek, “Çinli yetkililer, kanalın geçen Kasım ayında yayınladığı bir belgesele duydukları tepkiyi dile getirmişti. Ancak Melisa Chan bu belgeselin yapımında herhangi bir rol oynamadı” dedi.

Açıklamada ayrıca Çin’li yetkililerin bir süredir, El Cezire İngilizce’nin yayın politikasından da memnun olmadıklarını ve detaylarıyla ilgili bilgi vermeden Chan’ın kuralları ihlal ettiğini dile getirdikleri belirtildi.

Chan kendisine standart bir yıllık akreditasyon yerine verilen üç aylık iznin dolmasının ve vizesinin yenilenmemesinin ardından ülkeden ayrılmak zorunda kaldı.

En son 1998 yılnda Der Spiegel’in muhabiri Juergen Kremb, devlet sırlarını ele geçirmekle suçlandığı için sınır dışı edilmişti. Kremb iddiaları yalanlamıştı.

Chan’ın ülkeden ayrılmak zorunda bırakılması, Çin’de on yılda bir yaşanan liderlik değişimi zamanına denk geliyor.

Ayrıca son günlerde iki ayrı hassas konu dolayısıyla gözler Çin’e çevrilmişti.

Chonqing partisinin lideri önde gelen siyasetçilerden Bo Xilai’nin görevinden alınması büyük yankı uyandırmıştı.

Çinli muhalif Chen Guangcheng’in Shandong’da tutulduğu ev hapsinden kaçarak altı gün boyunca ABD büyükelçiliğine sığınması da son günlerde oldukça tartışılmıştı.