Çin para birimi Yuan'ı dolar karşısında sabit tutuyor. Bu durum ABD ile ilişkileri geriyor. Ancak Çin yeni bir hazırlık aşamasında...
Abone olÇin'in para birimi yuanın değerini dolar karşısında sabit tutmasının ABD ile ilişkileri gerdiği bir dönemde, Asya devinin yetkili ağızları dalgalı kur rejimi seçeneğini dile getiriyor.
Çin Merkez Bankası danışmanlarından Fan Gang, ihracatını kötü yönde etkileyeceği için yuanda hızlı değer artışı gerçekleştirmek istemeyen Pekin yönetiminin, yuanın dolar karşısında daha serbest hareket edebileceği bir kur rejimine izin verebileceğini söyledi.
Fan, Çin'de İngilizce yayın yapan China Daily gazetesine verdiği demeçte, "Kriz sonrası dönemde, ekonomideki belirsizlik azalırsa, Çin kontrollü dalgalı kur politikasını yeniden başlatabilir" dedi.
Fan, ayarlamanın birden bire yapılması durumunda ise Çinli şirketlerin rekabet güçlerini beklenmedik şekilde kaybetme riskiyle karşılaşabileceği uyarısını da yaptı.
2008’DEN BERİ SABİT TUTUYOR
İhracata bağlı bir ekonomiye sahip olan Çin, 2008 yılında etkisini artırmaya başlayan küresel krize karşı kendini korunmak için o dönemde yuanı dolar karşısında sabitlemiş ve güçlenmesine izin vermemişti.
Dolar/yuan paritesinin 6.8 seviyesinde sabitlenmesi ve çok küçük oynamalar dışında hareket etmesine izin verilmemesi, başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından küresel ticarette dengesizliğe neden olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.
ABD cephesinde bu eleştirinin dozu giderek artarken, Çin'in döviz kuru manipülatörü olarak tanımlanması ve bu ülkeden yapılacak ithalata ek vergi konulması gibi önlemlerin alınması için baskı yapılıyor.
ÖNCEKİ YORUMLARLA PARALEL
Fan'ın görüşleri bu ay içinde, Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan tarafından yapılan yorumlarla da örtüşüyor. Zhou, Çin'in er ya da geç krizden kendini korumak adına aldığı bu ekonomik politikaları uygulamaya son vereceğini, bu konuda Pekin hükümetine baskı yapmanın işe yaramayacağını belirtti.
Analistler ise Çin kur politikasındaki değişikliğin enflasyon ile dış ticaret fazlasındaki artış hızına bağlı olduğunu belirtiyor.
Çin'in en büyük ikinci bankası olan Çin Yapı Bankası Baş ekonomisti Hua Ercheng, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Eğer enflasyondaki yükseliş hızlanır ve dış ticaret fazlası artarsa, Çin Merkez Bankası faizleri artırmadan önce, ilk olarak yuanın dalgalanmasına izin verebilir" dedi.
Çin'de tüketici fiyat endeksi Şubat ayında yüze 2.7 oranında artış göstermiş ve son 16 ayın en hızlı çıkışını yaşamıştı.