Hereke Halısı için patent başvurusunda kötü sürpriz! Hereke isimli kasaba bile kurmuşlar!
Abone ol"Hereke Halısı" isminin patentinin Çin tarafından alındığı yönündeki haberler üzerine Hereke Halıcılar Derneği Başkanı Erhan Ör, "Patent için başvuru yaptık. Ancak Çin'de benzer bir başvuru yapmış. Patent onlara da, bize de verilmedi" dedi.
HEREKE İSİMLİ KÖY BİLE KURMUŞLAR
Konuyla ilgili açıklama yapan Hereke Halıcılar Derneği Başkanı Erhan Ör, "Patent için başvuru yaptık. Ancak Çin'de benzer bir başvuru yapmış. Patent onlara da, bize de verilmedi. Bizim bildiğimiz Çin'in halı üretimi yapılan bir kasabasına Hereke isminin verildiği. Hereke Halısı, Sultan Abdulmecit tarafından 1843 yılında burada Fabrikayı Hümayun isminde bir halı fabrikasının kurulması ile başlandı. Dedelerimiz o tarihten beri Hereke'de halı üretimi yapılıyor. Hereke Halısı tamamen el emeği göz nuru ile yapılırken, 30 santimetre boyundaki bir halının yapımı 3 yıl sürebiliyor. Oysa Çin Hereke Halısı diye otomatik makinelerde ne olduğu belli olmayan malzemelerden bir kaç saatte yapıyor. Ancak aralarındaki farkı halıdan anlamayan biri bile çok rahat anlayabiliyor. Bizim halılarımızda çift sıra düğüm yapılıyor. Bir santimetrekarede bin 156 düğüm. Bir halının üretimi 3.5 yıl sürebiliyor. Bazı halıların 12 yıl sürdüğü bile oluyor. Hereke'de derneğimize üye 60 halıcı varken, sadece 10 işyeri halı satımı yapıyor.
BİR HALININ FİYATI 40 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Biz bünyemizde 2 bin 300 dokuyucu barındırıyoruz. Bunlar ya atölyelerde yada evlerinde yıllarca bir halıyı bitirmek için çalışıyor. Hereke'de halı dokuyan 4 bin kişi var. 3 yılda dokunan bir halı; kalınlığına, ilmik sayısına göre 40 bin liradan başlayan fiyatlar ile satılıyor. Çin ise Hereke Halısı diye bizim sattığımız fiyatlara halı satıyor. Oysaki Çin tarafından yapılan Hereke Halılarının maliyeti bunun çok çok altında. Fabrikasyon halıları, Hereke Halısı diye bizimle aynı fiyata satıyorlar. Biz yıllarca el emeği göz nuru nakış nakış işlediğimiz halıları Çin'e kaptırmayacağız" diye konuştu.
15 yıldır halı dokuyan Mahir Yiğit ise, "Biz bir halının üzerinde 3 yıl çalışıyoruz. Her gün sabah 08.00 ile akşam 17.00 arasında halılarımızı ilmik ilmik dokuyoruz. Oysa Çin bunu makinelerden çıkartıyor. Çin'de yapılan Hereke Halısı verdikleri halı ile bizim yaptığımız arasında el emeği göz nuru farkı var" dedi.