BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Çinden bin Londrada in

Çok önemli bir proje hayata geçiyor. Üç ülkeyi ilgilendirmiyor bu tören..

Abone ol

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin temeli Gürcistan'da atıldı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katıldı.

Törende konuşan Gül, "bu demiryolu aslında Çin'i Londra'ya bağlayacak. Çin'den kalkacak tren bu proje ile Londra'ya varacak.. Eski tarihi ipek yolu yeniden canlanacak.  Asya'nın ortalarını Avrupa'ya bağlayacaktır. Yolcu değil yük de taşınacak. Bu proje tüm halklara açık..

Heyecan verici şeyler.. Hayal gibi görenler olmuştur. Bu projeler gerçekleşiyor. Bakü-Ceyhan-Tiflis petrol boru hattı nasıl gerçekleşiyorsa eminimki bu demiryolu en kısa sürede bitecek." dedi.

PROJENİN AYRINTILARI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bugün temeli atılacak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının 2.5 yıl içinde hizmete açılacağını söyledi.
BTK projesinin temel atma töreni için Tiflis'te bulunan Yıldırım, demiryolu hattıyla ilk yıl 6.5 milyon ton yük ve 1.5 milyon yolcu taşınmasının öngörüldüğünü belirtti.

Hattın, Türkiye kısmındaki Kars-Aktaş sınır kapısı arasında kalan 76
kilometrelik bölümün inşaatının yapılacağını kaydeden Yıldırım, Gürcistan
sınırından Ahılkelek kasabasına kadar olan 29 kilometrelik kısmının da Gürcistan hükümeti tarafından tamamlanacağını söyledi.

Yıldırım, Gürcistan'ın ayrıca hattın Ahılkelek-Tiflis arasındaki 160
kilometrelik bölümünün rehabilitasyonunu yapacağını belirterek, hatta Tiflis-Bakü arasında herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.
    
"PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 450 MİLYON DOLAR"
     
Yıldırım, projenin toplam maliyetinin 450 milyon dolar olacağını belirterek, bunun 200 milyon dolarının Gürcistan'a ait olduğunu bildirdi.