BIST 9.891
DOLAR 35,34
EURO 36,47
ALTIN 3.021,68
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Çin'den ABD'ye: Süper küstahsınız

Pekin, Suriye konusundaki politikasını eleştiren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı sert bir şekilde eleştirdi...

Abone ol

Clinton, Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'yle ilgili bir karar tasarısını veto etmelerini "alçaklık" olarak nitelemişti.

Çin Dışişleri'nden bir sözcü, açıklamanın kabul edilemez olduğunu vurgularken, Komünist Parti yayın organı eleştiriyi "süper küstahlık" olarak tanımladı.

ABD: SURİYE VETOSU IZDIRAP VERİCİ

Tunus'ta cuma günü yapılan "Suriye'nin Dostları" konferansında konuşan Clinton, insanlar öldürülürken iki güvenlik konseyi üyesinin veto yetkisini kullanmasının "ızdırap verici" olduğunu söylemişti.

TAM BİR ALÇAKLIK

ABD Dışişleri Bakanı, "Tam bir alçaklık, kimin tarafında olduklarını sormak istiyorum. Suriye halkının yanında olmadıkları çok açık." demişti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Pekin'in bu açıklamalara yanıtı sorulduğunda Çin'in bunları kesinlikle kabul etmediğini vurguladı.

ÇİN: SÜPER KÜSTAHSINIZ

Komünist Parti'nin yayın organı Halkın Günlüğü ise, daha sert bir yanıt verirken, "ABD'nin kendisini Arap halkının koruyucusuymuş gibi göstermesindeki niyeti görmek çok zor değil. Ancak sorun, bu süper küstahlığın, kibir ve özgüvenin ahlaki temelinin ne olduğunda yatıyor. Irak'ta hala şiddet dinmek bilmiyor, sıradan halkın güvenliği yok. Bu, tek başına, ABD politikasının etkinliği ve samimiyeti konusuna dev bir soru işareti koymak için yeterli." dedi.

Çin diğer ülkelerin içişlerine karışma konusunda geleneksel olarak ihtiyatlı hareket ederken, özellikle Suriye konusunda büyük bir baskıya hedef oldu.

Pekin, Suriye lideri Beşar Esad'a reformları yaşama geçirme ve kan ve şiddeti durdurmaya çalışma konusunda fırsat verilmesi gerektiği görüşünde.

ŞİDDETİN SONA ERMESİ ÇİN VE RUSYA'YA BAĞLI

Ancak gözlemciler, şiddeti sona erdirme gücünün, bugüne kadar Şam'a diplomatik kalkan sağlayan Pekin ve Moskova'nın elinde olduğunu savunuyor.

Çin ve Rusya, 4 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye lideri Esad'ın görevden ayrılması çağrısı içeren karar tasarısını veto etmişlerdi.